Elektronik Sigara Hastalığı EVALI, son dönemlerde ülkemizde sıkça görülmeye başlandı. Peki EVALI hastalığı nedir? Elektronik sigara hastalığı 2019 yılında ABD'de birçok insanın aniden ciddi solunum problemleri yaşamasıyla birlikte ortaya çıktı. Peki, EVALI hastalığı belirtileri neler? Elektronik sigara hastalığının sebepleri nelerdir? İşte detaylar..

Elektronik Sigara Hastalığı 2

ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI EVALI

Elektronik sigara hastalığı, doğrudan akciğerlerde hasara yol açmaktadır. Bu sebeple, elektronik sigaradan kaynaklı solunum hastalığı tanımlanarak, "E-cigarette and Vaping use Associated Lung Injury (EVALI)" olarak isimlendirilmiştir. Elektronik sigara hastalığı, oldukça etkili bir biçimde solunumu etkilemektedir.

Elektronik Sigara Hastalığı 1

Elektronik sigaranın zararları, çok kısa bir süre bile kullanılsa, bu hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Elektronik sigara hastalığı EVALI, sadece elektronik sigara tüketirken kişide oluşan akut akciğer hasarı olarak tanımlanmaktadır.

Elektronik Sigara Hastalığı 4

Elektronik sigara hastalığı, elektronik sigara kullanımına bağlı olarak akut akciğer hasarı, akciğerlerde iltihaplanma ve yaralanmaya neden olan inflamatuar bir hastalıktır. EVALI hastalığına yakalanan bir hastanın son üç ay içinde, bir hafta gibi kısa bir süre bile elektronik sigara içme öyküsü bulunması bu hastalığa yakalanması için yeterli bir sebep olmuştur.

Elektronik Sigara Hastalığı 6

ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI EVALI BELİRTİLERİ NELER?

Elektronik sigara hastalığı olarak tanımlanan EVALI, çeşitli belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Son 90 gün içinde elektronik sigara ve türevlerinin kullanılması halinde, kişide balgam, öksürük, nefes darlığı, ateş, bulantı, kusma, ishal, kilo kaybı, iştahsızlık semptomlarının varlığında ve akciğer grafisinde her iki tarafta zatürre görünümü karşısında kişiye EVALI tanısı konulmaktadır. 

Elektronik Sigara Hastalığı 7

ELEKTRONİK SİGARA BİRÇOK HASTALIĞA SEBEBİYET VERİYOR: Kalp-Damar, İdrar Yolları, Kısırlık, Mide..

Elektronik sigara yalnızca solunumu etkilememektedir. Elektronik sigara, vücutta birçok alanda geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Boşaltım ve sindirim sistemlerinde; Mesane ürotelyal hiperplazisi yani mesanedeki hücrelerde artış ve mesane kanseri ile çeşitli böbrek hastalıkları bunlar arasında yer alıyor. Ayrıca elektronik sigara, ağızda kuruluk, mide ekşimesi ve kusma gibi şikâyetlerle kendini gösteren mide hastalıklarına da yol açıyor.

Elektronik Sigara Hastalığı 5

Elektronik sigaranın sebep olduğu birçok hastalık bulunuyor. Elektronik sigara, Nikotin damar oluşumunu, kan basıncını ve hızını, koroner damarları ve kan akışını olumsuz etkiliyor. Özellikle nikotin içerikli elektronik sigara kullananlarda kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski sigara kadar yüksek.

Elektronik Sigara Hastalığı 3

Elektronik sigara da tıpkı sigara gibi üreme hormonlarını olumsuz etkilemekte ve kısırlığa neden olmaktadır. Elektronik sigara, erkeklerde spermiyogram kalitesini azaltıyor ve üreme hormonu sistemi disfonksiyonuna neden oluyor.
 

Editör: Nurseli Fırat