Gazze’ye uydu desteği sözü veren Elon Musk, Yahudi lobisinin baskılarına ve küresel gücün tehditlerine boyun eğdi; uydu desteği İsrail iznine bağlandı. Elon Musk, gün boyu İsrail ajitasyonlarını dinlemek zorunda kaldı. İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ağır saldırılarında tamamen çöken ve yokluğu nedeniyle uluslararası yardım kuruluşlarının da görevlerini yapamaz hale geldiği internet, cep telefonu ve sabit hat iletişim hizmetleri için binlerce insan “insani yardım koordinasyonu”nun devamı için Elon Musk’tan yardım istemiş ve Starlink uydu sisteminin Gazze Şeridi’nde uydu interneti hizmeti vermesi talebinde bulunmuştu. SpaceX, Tesla ve sosyal medya X’in sahibi Elon Musk, ise 28 Ekim Cumartesi günü bir açıklama yaparak, Gazze Şeridi’ndeki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına iletişim hizmeti sağlaması için Starlink uydularının devreye gireceğini bildirmişti.

YAHUDİ LOBİSİ BASKISI VE KÜRESEL GÜCÜN TEHDİT VE ŞANTAJLARI

Elon Musk’ın “Gazze’ye uydu desteği” açıklamasının hemen ardından devreye giren Yahudi lobisi, Musk ve şirketlerine baskıda bulunmaya başlamış, küresel gücün domino taşları olan büyük firmalar peş peşe Elon Musk’ı “tüm reklamları geri çekme”, “iş birliklerini iptal etme”, “sponsorlukları bırakma”, “tüm alışverişi kesme” tehdidinde bulunmuştu. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ise, Elon Musk'ın uluslararası yardım kuruluşlarının yardım koordinasyonlarını sağlamaları için Gazze Şeridi'ne internet sağlama sözüne sert tepki göstermiş ve Gazze'de internet sağlama girişimine karşı mücadele edeceklerini duyurmuştu. İsrail, Elon Musk'a ait SpaceX şirketi ile uydu internet sistemi olan Starlink uydularının kullanımı konusunda görüşme yapmaya başladıklarını açıkça ilan etmişti. Tüm bu baskı, tehdit ve şantaj sonrası Elon Musk, apar topar İsrail’e giderken; uluslararası ilişkiler uzmanları, Elon Musk’ın Yahudi lobisinin tehdidine doğrudan maruz kaldığını değerlendirdiklerini, hatta “Kızgın olan Yahudilerin gönüllerini almak için İsrail’e giderek özür dilemesinin” bile istenmiş olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu belirttiler.

UYDU HİZMETİ İSRAİL’İN İZNİNE BAĞLANDI

ABD'li milyarderin Gazze’ye iletişim hizmeti sağlama sözüne o günlerde ateş püsküren İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, dün yaptığı açıklamada ise Elon Musk ile sahibi olduğu Starlink uydularının İsrail’in onayı olmadan Gazze Şeridi'ne internet desteği sağlamaması üzerinde prensip anlaşmasına gittiklerini bildirdi. Karhi’nin “anlaşma” tanımı, “talimat” olarak değerlendirildi. Kaderin cilvesi ki, Elon Musk’a yaptıkları baskıyı yine Elon Musk’a ait sosyal medya ağı X üzerinden duyuran Karhi, "Elon Musk, İletişim Bakanlığımız ile önemli bir ön anlaşmaya vardığınız için sizi tebrik ediyorum. Artık Starlink uydu internet sistemi, İletişim Bakanlığının onayı olmadan İsrail'de kullanılamaz. Gazze Şeridi de buna dahildir." dedi. İletişimsizlik nedeniyle tüm Gazzelilerin hayatı tehlikeye girerken, İsrailli Bakan Shlomo Karhi açıklamasında, "Hamas'a karşı savaş yürütürken, bu anlayışın hayati öneme sahip olduğunu" savundu. Elon Musk’ın ise sessiz kalmayı tercih ederek henüz konuya dair açıklamada bulunmaması, “İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin açıklamalarını teyit” olarak görüldü.

ELON MUSK’A “İŞKENCE GİBİ” AJİTASYON GEZİSİ

Tüm bu yaşananların üzerine Elon Musk’ı İsrail’de ajitasyon işkencesi de bekliyordu. ABD'li milyarder, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte 7 Ekim'de saldırıya uğrayan Kfar Aza beldesine ziyarette bulundu, ilgili gibi görünmeye çalıştı, ara ara etrafın fotoğraflarını çekti ancak hiçbir paylaşımda bulunmadı. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Elon Musk’ın ve İsrail Başbakanı’nın Gazze Şeridi sınırında bulunan Kfar Aza beldesine geldiklerini, İsrailli yetkillerin Elon Musk’a, Hamas bağlısı Kassam Tugayları’nın 7 Ekim'de saldırısına uğrayan Kfar Aza beldesinde yaşananlarla ilgili bilgi verdiğini açıkladı.

ISAAC HERZOG İLE GÖRÜŞTÜ

Tesla, SpaceX ve sosyal medya sitesi X'in sahibi Amerikalı milyarder iş insanı Elon Musk, günün sonunda Batı Kudüs'e gelerek İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından kabul edildi. Elon Musk-Isaac Herzog görüşmesine ilişkin hiçbir ayrıntı verilmezken, Isaac Herzog’un da Elon Musk’a talimatlar verdiği yorumları yapıldı.

Editör: Mevlüt Peker