SpaceX, Tesla, X (eski Twitter) gibi her biri kendi alanında dünyanın önde gelen dev firmaların sahibi olan Amerikalı milyarder iş insanı Elon Musk, son zamanlarda İsrail-Filistin savaşına dair açıklamaları, Filistin yanlısı tutumu ve son olarak şimdiye kadarki tüm yaklaşımlarının tersine görüntü vererek İsrail’i ziyaret etmesiyle gündemin en üst sıralarında bulunmaya devam ediyor.

ELON MUSK’IN “ANTİSEMİTİK” GÖRÜLEN PAYLAŞIMI

Elon Musk, bir takipçisinin X'te yaptığı, "Yahudiler, insanlardan kendilerine karşı kullanmayı bırakmalarını istedikleri nefreti tam da beyazlara karşı kullanıyor." şeklindeki paylaşımına çok kısa bir yorum yaparak, "Gerçekleri söyledin." demişti.

Tepki çeken bu iki kelimelik yorum sonrası aralarında Disney ve Apple gibi bazı şirketlerin olduğu ABD’li devler, reklamlarını X platformundan çekmişti.

Konuyla ilgili Beyaz Saray da bir açıklama yaparak, Elon Musk’ı "Yahudi karşıtlığını ve ırkçı nefretini alçakça teşvik etmekle" suçlamış, "Yahudi karşıtı ve ırkçı nefretin iğrenç şekilde teşvik edilmesini en güçlü ifadelerle kınıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Medya izleme ve araştırma merkezi Media Matters for America ise sosyal medya platformu X ile ilgili "antisemitizm analizi" yayınlamış, söz konusu rapor dev şirketlerin X’ten reklamlarını çekmelerine yol açmıştı. Elon Musk ise sivil toplum kuruşu Media Matters for America’yı dava edeceklerini duyurmuştu.

ELON MUSK: ANTİSEMİTİK PAYLAŞIMIM APTALCAYDI

Elon Musk, İsrail dönüşü New York Times gazetesinin “2023 DealBook Zirvesi”ne konuşmacı olarak katıldı. Gergin kahkahalar, şahsı ve şirketleri ile ilgili tatlı-tatsız şakalar ve rahat olunmaya çalışılan ancak gerginliğin son derece yüksek olduğunun kolaylıkla hissedildiği programda konu, beklenen noktalara döndü.

Elon Musk, "antisemitik" olarak görülen paylaşımına ilişkin, "Platformda şimdiye kadar yaptığım en aptalca en aptalca paylaşımlarımdan birisiydi. O tweet veya gönderi için üzgünüm" diye konuştu.

"BENİ PARA İLE TEHDİT EDENLER S... GİTSİNLER!"

Söyleşi esnasında bir başka soru ise ABD’li milyarder iş insanı Elon Musk’ı hayli öfkelendirdi. Öfke soruya değil, sorudaki şirketlereydi. Elon Musk’ın öfkesi cevabına da yansıdı. X’teki bir antisemitik paylaşıma, yaptığı onay yorumu sonrası yaşananlarla ilgili konuşan Elon Musk, reklamverenleri kendi platformu olan X üzerinden şantaj yapmaya çalıştıkları için eleştirdi. CNBC'de yayınlanan New York Times gazetesinin “2023 DealBook Zirvesi” programında Elon Musk kameralara bakarak ve birkaç defa sert vurgularla tekrarlayarak, şu küfürlü ifedeleri kullandı:

"Birisi bana reklamlarla şantaj yapmaya çalışacaksa, bana parayla şantaj yapacaksa, s... gitsin. Yeterince açık söyleyebildim mi?"

Elon Musk bu sinkaflı ifadelerini,  "Hey Bob, eğer seyirciler arasındaysan!.." diyerek tamamladı.

(Elon Musk’ın programa çıktığı günün sabahı Disney’in CEO’su Bob Iger, sahnede Elon Musk’a gördermede bulunarak, “Disney'in Musk'a bağlı olmasını istemem” demişti.)

Elon Musk, Disney CEO’su Bob Iger’e göndermede bulunduktan sonra, “hayranlarının bu reklamverenleri aynen boykot edeceği” imasında bulundu. Elon Musk, X boykotçusu şirketleri, "Tüm dünya, bu reklamcıların şirketi öldürdüğünü bilecek ve bunu ayrıntılı bir şekilde belgeleyeceğiz" sözleriyle tehdit etti.

X İLE KÜRESEL GÜCE MEYDAN OKUMUŞTU

Bir dönem tamamen başta ABD olmak üzere Batı’nın çıkarlarına hizmet eden, ABD istihbaratı ve hükümeti tarafından provokasyon, dezenformasyon, algı ve operasyon merkezi gibi kullanılan Twitter, Elon Musk dönemiyle birlikte yeni kimliğine kavuşmaya çalışıyor.

Twitter üzerinden yürütülen operasyonları “İfşaatlar” başlığı altında tek tek ifşa eden Elon Musk, sosyal medya platformunu olabildiğince özgürleştirdiğine inandığı dönemde ise ismini X olarak değiştirmişti.

Buna rağmen X’in amacı dışında kullanılmaya çalışılmasının; manipülasyon, dezenformasyon, misenformasyon, tezvirat ve algı operasyonlarının önüne geçmek isteyen Elon Musk, bu hedef doğrultusunda platforma sıkça yeni özellikler getiriyor.

AVRUPA’NIN “FİLİSTİN” TEHDİDİNE BOYUN EĞMEMİŞTİ

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım başta Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında sansürlenirken, X’in belirli ölçüde buna izin vermesi Avrupa’dan cezalandırma tehdidiyle karşılaşmasına neden olmuştu. Hatta Elon Musk, X’te anti-semitik içerik oluşturmakla suçlanmıştı. İçeriklerin ne olduğunu belirtmeden “içeriklerin kaldırılması” aksi takdirde ceza uygulanacağının belirtilmesi sonrası Elon Musk, Avrupa’ya “Hangi içerikler? Açıklayın” diyerek Batı’nın neyi sansürlemeye çalıştığını ortaya koymaya çalışmıştı.

Elon Musk son olarak, İsrail tarafından Gazze’de tüm iletişim ağlarının kesilmesi sonrası, uluslararası kamuoyundan gelen “uydu desteği” çağrısına kulak vermiş ve İsrail’in hedefi olmuştu.

“YAHUDİ LOBİSİNE BOYUN EĞDİ” OLARAK YORUMLANMIŞTI

Gazze’ye uydu desteği sözü veren Elon Musk, Yahudi lobisinin baskılarına ve küresel gücün tehditlerine boyun eğmek zorunda kalmış; uydu desteği İsrail iznine bağlanmıştı. Elon Musk, gün boyu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından, 7 Ekim'de Kassam Tugayları’nın saldırısına uğrayan Kfar Aza beldesi gezdirilmiş, “boş beşik” ajitasyonlarına maruz kalmıştı. “Beşikteki bebekleri bile öldürdüler” mesajının verildiği “boş beşik” olayının gerçek olmadığı da ortaya çıkmıştı.

İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ağır saldırılarında tamamen çöken ve yokluğu nedeniyle uluslararası yardım kuruluşlarının da görevlerini yapamaz hale geldiği internet, cep telefonu ve sabit hat iletişim hizmetleri için binlerce insan “insani yardım koordinasyonu”nun devamı için Elon Musk’tan yardım istemiş ve Starlink uydu sisteminin Gazze Şeridi’nde uydu interneti hizmeti vermesi talebinde bulunmuştu. SpaceX, Tesla ve sosyal medya X’in sahibi Elon Musk, ise 28 Ekim Cumartesi günü bir açıklama yaparak, Gazze Şeridi’ndeki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına iletişim hizmeti sağlaması için Starlink uydularının devreye gireceğini bildirmişti.

YAHUDİ LOBİSİ BASKISI VE KÜRESEL GÜCÜN TEHDİT VE ŞANTAJLARI

Elon Musk’ın “Gazze’ye uydu desteği” açıklamasının hemen ardından devreye giren Yahudi lobisi, Musk ve şirketlerine baskıda bulunmaya başlamış, küresel gücün domino taşları olan büyük firmalar peş peşe Elon Musk’ı “tüm reklamları geri çekme”, “iş birliklerini iptal etme”, “sponsorlukları bırakma”, “tüm alışverişi kesme” tehdidinde bulunmuştu. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ise, Elon Musk'ın uluslararası yardım kuruluşlarının yardım koordinasyonlarını sağlamaları için Gazze Şeridi'ne internet sağlama sözüne sert tepki göstermiş ve Gazze'de internet sağlama girişimine karşı mücadele edeceklerini duyurmuştu. İsrail, Elon Musk'a ait SpaceX şirketi ile uydu internet sistemi olan Starlink uydularının kullanımı konusunda görüşme yapmaya başladıklarını açıkça ilan etmişti. Tüm bu baskı, tehdit ve şantaj sonrası Elon Musk, apar topar İsrail’e giderken; uluslararası ilişkiler uzmanları, Elon Musk’ın Yahudi lobisinin tehdidine doğrudan maruz kaldığını değerlendirdiklerini, hatta “Kızgın olan Yahudilerin gönüllerini almak için İsrail’e giderek özür dilemesinin” bile istenmiş olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu belirtmişlerdi.

UYDU HİZMETİ İSRAİL’İN İZNİNE BAĞLANMIŞTI

ABD'li milyarderin Gazze’ye iletişim hizmeti sağlama sözüne o günlerde ateş püsküren İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, önceki gün yaptığı açıklamada ise Elon Musk ile sahibi olduğu Starlink uydularının İsrail’in onayı olmadan Gazze Şeridi'ne internet desteği sağlamaması üzerinde prensip anlaşmasına gittiklerini iddia etmişti. Shlomo Karhi’nin “anlaşma” tanımı, “talimat” olarak değerlendirilmişti. Kaderin cilvesi ki, Elon Musk’a yaptıkları baskıyı yine Elon Musk’a ait sosyal medya ağı X üzerinden duyuran Shlomo Karhi, "Elon Musk, İletişim Bakanlığımız ile önemli bir ön anlaşmaya vardığınız için sizi tebrik ediyorum. Artık Starlink uydu internet sistemi, İletişim Bakanlığının onayı olmadan İsrail'de kullanılamaz. Gazze Şeridi de buna dahildir." açıklamasında bulunmuştu. İletişimsizlik nedeniyle tüm Gazzelilerin hayatı tehlikeye girerken, İsrailli Bakan Shlomo Karhi açıklamasında, "Hamas'a karşı savaş yürütürken, bu anlayışın hayati öneme sahip olduğunu" savunmuştu. Elon Musk’ın ise sessiz kalmayı tercih ederek henüz konuya dair açıklamada bulunmaması, “İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin açıklamalarını teyit” olarak görülmüştü.

Editör: Mevlüt Peker