Yen, yılın yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca emekli heyecanla 2424 Ocak zammını beklemeye başladı.  Emekli maaşına gelecek zam oranları da enflasyon tahminlerinin belli olmasıyla birlikte netleşmeye başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakan Vedat Işıkhan, "SSK, Bağ-Kur yüzde 38'e yakın, kamu görevlileri ve emeklilerimiz yüzde 50’ye yakın bir artış olacağını öngörebiliyoruz" demişti. Tahmine göre 6 aylık artış oranı tahmini yüzde 38 civarında kaydedilecek.

Hali hazırda en düşük emekli kök maaşı ağustos ayında açıklanan 6 aylık enflasyon artış oranı doğrultusunda 4 bin 324 lira oldu.

Yeni Şafak'ın haberine göre, kök maaşa yüzde 38 oranında zam yapılması halinde en düşük kök emekli maaşı 5 bin 967 lira olacak.

EN DÜŞÜK MAAŞA YASAL SINIR

En düşük emekli maaşını 7 bin 500 lirada sınırlayan yasal düzelme gereği, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları Ocak ayında 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından en düşük 7 bin 500 lirada sınırlı kalmış olacak. Ancak yeni bir yasal düzenleme ile en düşük emekli maaşının yükseltilmesiyle enflasyon oranından bağımsız olarak en düşük emekli maaşı artmış olacak.

6 AYLIK ENFLASYON ORANINA GÖRE ARTACAK

Emekli kök maaşı 6 bin 600'ün üzerinde olanlar ise en az yüzde 38 enflasyon artış oranı tahminin gerçekleşmesi halinde yasal düzenleme olmasa da maaşları enflasyon oranına göre 7 bin 500 lirayı aştığı için en düşük emekli maaşının üzerinde maaş almış olacaklar. Yıl sonuna kadar bir kanun değişikliği yapılmadığı takdirde SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ocak ayında sadece 2023’ün temmuz – aralık dönemindeki enflasyon oranında artacak. 2023 yılı enflasyonu yüzde 62 olursa Temmuz – Aralık dönemindeki enflasyon yüzde 35.25 olacak. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da bu oranda artacak.

İLK TAHMİNLER BELLİ OLDU

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca emeklilerin aylıklarında ilave artışa ilişkin bir çalışma yürütülüyor. 

Bu çalışma çerçevesinde kanun değişikliği yapılarak 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması bekleniyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yönelik bu ilave artışın ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde hayata geçirileceği tahmin ediliyor.

KÖK MAAŞ DİKKATE ALINACAK

Örneğin 'Kök maaşı 6.000 TL olan bir vatandaş ne kadar maaş alacak' sorusuna yanıt verecek olursak; emekli maaşı yüzde 25 artışla 7.500 TL yükselecek. Yüzde 4 ek ödemeye bu emekli maaşı 7.800 TL olarak hesaba yatacak.

Kök maaşı 10.000 TL olan bir emekli yüzde 25 zam ile 12.500 TL'ye ardından yüzde 4 ek ödemeyle 13.000 TL alacak. Burada daha önce de belirtiğimiz gibi 'Emekli Aylığı Detay' ekranındaki kök maaş dikkate alınacak.

DUL VE YETİM AYLIĞINA DA ZAM GELİYOR

Dul ve yetim aylığı alanlara da yüzde 25 oranında zam yapıldı. Yüzde 75 oranında dul aylığı veya yetim aylığı alan bir kişi 5.625 TL, yüzde 50 oranında hissesi olan bir kişi 3.750 TL, yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 1.875 TL maaş farkı dahil yeni ödeme alacak.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Memur maaşları ve emekliye zam düzenlemesi ise önce Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşacak ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı ile Resmi Gazete'de yayımlanacak.

İlk ödeme her ayın 15'in maaşlarını alan memurlara ikinci ödeme maaşlarını her ayın 17'si ila 26'sı arasında alan SSK ile 25 ile 28'in arası aylık alan Bağ-Kur'lulara yapılacak. 

Üçüncü ödeme memur emeklisi için olacak. Memur emeklisi ise oluşan zam farkını SGK'nın açıklayacağı tarihte  alacak.