Endonezya'nın saygın dini otoritesi olan Ulema Meclisi'nin çağrısı üzerine binlerce vatandaş, İsrail'in Gazze'ye yönelik eylemlerinin durdurulması için toplandı. Meydanları dolduran kalabalık, barışçıl bir mesajla Filistin bayrakları eşliğinde beyaz kıyafetler içinde yürüdü.

Kalabalığın arasında yer yerinden İsrail saldırılarına ait görüntülerin gösterildiği dev ekranlar da vardı.

BAKANLAR KATILIMI İLE GÖSTERİYE DESTEK

Protestonun dikkat çekici katılımcıları arasında Endonezyalı bakanlar da vardı. Endonezya'nın dışişleri politikasının başındaki isim Retno Marsudi, Din İşleri'nden sorumlu Yakut Cholil Qoumas ve İnsani Kalkınma ile Kültür Koordinasyonu Bakanı Muhacir Efendi, halkın arasına karışarak desteklerini gösterdi.

Efendi, devlet başkanı Joko Widodo'nun talimatları ile burada olduklarını ifade ederek, "Filistin'in özgürlüğüne kavuşana dek destek olacağız," dedi ve halktan dua talebinde bulundu. Qoumas, İsrail eylemleri nedeniyle hayatını kaybedenler için topluca namaz kılma çağrısında bulundu. Marsudi ise, Filistin'e ulaştırılan ilk insani yardım konvoyunun müjdesini verdi.

GAZZE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in ihlallerine karşılık olarak geniş çaplı bir saldırı başlattı. Bunun yanıt olarak İsrail güçleri de Gazze'ye yoğun hava saldırılarıyla karşılık verdi.

İsrail makamlarına göre, Gazze'den başlatılan saldırılarda 315 asker dahil olmak üzere 1400'den fazla İsrailli yaşamını yitirdi, 5 binden fazla kişi yaralandı. İsrail, son çatışmalarla asker ölümlerinin 30'a çıktığını ve 242 İsrailli'nin esir alındığını bildirirken, Batı Şeria'da da bir İsrail askerinin öldüğünü duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı ise, İsrail saldırılarında 9 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 24 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ayrıca Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail güçleri ve yerleşimciler tarafından 147 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Şifa Hastanesi başta olmak üzere birçok sağlık kurumu, İsrail saldırılarının hedefi oldu. Bu saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti, yaralandı.

İsrail ve Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda ise Hizbullah'tan 58 kişi, İsrail tarafından ise 4 asker öldü.

Kaynak: AA