Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşanan olayda, amatör balıkçı ve motor tamircisi Müfit Arslan ve ailesi balon balığı yedikten sonra ağır zehirlenme geçirdi. Durumu kritik olan baba Müfit Arslan, Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi altına alındı. Ailenin diğer fertleri taburcu edilirken, tehlikeli balığın toksinlerinin etkileriyle mücadele eden Arslan'ın tedavisi devam ediyor.

balon-baligi-dha

"BU DURUM İÇİN ÖZEL BİR TEDAVİ YOK"

Çukurova Üniversitesi'nden İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Kaniye Aydın, Müfit Arslan'ın durumunun iyiye gittiğini belirtti. Dr. Kaniye Aydın, "Müfit Arslan dün öğle saatlerinden itibaren solunum cihazından çıkarıldı. Bilinci açık ve durumu hastaneye yattığı güne göre daha iyi. Kendisini 2-3 gün içinde taburcu etmeyi bekliyoruz. Maalesef bu zehirlenmenin spesifik bir tedavisi yok. Bu balıktaki toksin siyanürden daha zehirli ve ne yazık ki panzehiri de yok. Hastamız tedaviye iyi yanıt verdi" dedi.

balon-baligi-dha3

"TOKSİN ÖLÜMCÜL OLABİLİR"

Dr. Kaniye Aydın, Müfit Arslan'ın balığın en çok toksin içerdiği bilinen karaciğerini tükettiğini açıkladı. Dr. Aydın, "Bu toksin ölümcül olabilir. Tüketildikten sonra aile balığın fotoğrafını çekmiş ve öldürücü bir tür olduğunu fark etmiş. Hastamız balığın zehirin en yoğun olduğu karaciğerini yemiş, bazen deride de bulunabiliyor. Bu toksin ölüme yol açabilir. Balık türünün belirlenmesi teşhiste çok önemliydi" bilgisini verdi.

balon-baligi-dha4

"BİLİNMEYEN DENİZ CANLILARINI TÜKETMEYİN"

Dr. Aydın, halkı bilinmeyen deniz canlılarını tüketmemeleri konusunda uyardı. Aydın, "Vatandaşlar bilmedikleri deniz ürünlerini yemekten kaçınmalıdır. Hastamızın balığın fotoğraflarını çekerek erken teşhis koyması hayat kurtarıcı oldu. Hastamızı taburcu olduktan sonra izlemeye devam edeceğiz ve herhangi bir kalıcı hasar beklemiyoruz" diye konuştu.

balon-baligi-zehirledi-03012024-dha-5

DERHAL TIBBİ MÜDAHALE GEREKTİRİYOR

Bilinmeyen deniz canlılarının tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, özellikle balon balığının tehlikelerini ve bu tür zehirlenme vakalarında derhal tıbbi müdahale yapılmasının önemini hatırlatıyorlar.

balon-baligi-zehirledi-03012024-dha-+1

Editör: Mevlüt Peker