Sürücü adaylarında aranacak sağlık şartlarına ilişkin yönetmelikte yapılan yeni değişiklikle epilepsi hastalarının nöbet geçirmediklerini belgelemeleri gereken süre düşürüldü. Peki, epilepsi hastası ehliyet alabilir mi? Epilepsi hastaları ehliyet için sağlık raporu alabilir mi?

EPİLEPSİ HASTASI EHLİYET ALABİLİR Mİ?

Ülkemizdeki yeni yönetmelikle epilepsi hastaları 1.grup sürücü ehliyeti alabilir, motorsiklet (A), araba (B) ve traktör (F) kullanabilirler ama ambulans şoförü olamazlar, ticari ve resmi araç kullanamazlar. Motorsiklet ehliyetleri motorsikletlerin tiplerine göre değişmektedir. En hafif türü olan motorlu bisiklet için ehliyet alma yaşı olan 16’dır; epilepsi hastaları için 18 yaş üstü olarak değiştirilmesi önerilebilinir. Kırsal kesimde iş ve sosyal hayatın önemi bir aracı olan traktör ehliyeti için de nöbetsizlik süresi 1?-3? yıl gibi daha kısa önerilebilinir.

Epilepsi-hastası-2

Epilepsi hastaları İngiltere’de ile ABD’de eyaletler arasında değişmekle birlikte ticari araç, ağır araç kullanamazlar. Fakat 2007’deki uzman panel sonrası ABD’de bazı eyaletlerde ilaçsız 10 yıldır nöbetsiz olan hastalara yeni kanun ile izin verilmiştir.

Epilepsi-hastası-4

EPİLEPSİ HASTASI EHLİYET İÇİN SAĞLIK RAPORU ALABİLİR Mİ?

Güncel yönetmeliğe göre sürücü adaylarının muayenesi Sağlık Bakanlığı ile üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ile Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli pratisyen hekim ve uzman doktır tarafından yapılır ve sağlık raporu verilir. Pratisyen ilk değerlendirmeyi yaparak yönetmeliğin 2. Maddesindeki hastalıkların olup olmadığını kontrol eder. Olmadığı takdirde raporu düzenler. Örneğin hastada epilepsinin olması durumunda hakkında karar verilemeyen sürücü adayı nöroloji uzmanına yönlendirilir. Nöroloji uzmanı sürcü adayını değerlendirerek raporu düzenler.

Epilepsi-hastası-3