Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan'ın ruhani lideri Papa Franciscus'a Filistin konusunda derin kaygılarını dile getirdiği bir mektup gönderdi. Mektubunda, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çeken Erdoğan, uluslararası toplumun bu dram karşısında sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DEN GAZZE'YE İNSANİ DESTEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan mektubunda, Türkiye'nin Gazze'ye 7 Ekim 2023'ten bu yana 45 bin ton insani yardım gönderdiğini ve yaralanan 429 Gazzeli'nin Türkiye'de tedavi altına alındığını belirtti. Bu yardımlarla Türkiye, Gazze'ye en fazla yardım sağlayan ikinci ülke konumunda.

Erdogan Papa 13042024 4

İNSAN HAKLARI VE ULUSLARARASI HUKUKUN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubunda savaş koşullarında bile korunması gereken hastaneler, okullar ve ibadethanelerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bu durumun, uluslararası hukukun ve insancıl hukukun ciddi bir ihlali olduğunu belirterek, tüm insanlığın bu duruma sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Erdogan Papa 13042024 2

FİLİSTİN-İSRAİL ÇÖZÜMÜ VE ORTA DOĞU BARIŞI

Erdoğan, Filistin-İsrail sorununun adil bir çözüme kavuşturulması gerektiğini ve bu sorun çözülmeden Orta Doğu'da kalıcı barışın mümkün olamayacağını dile getirdi. Erdoğan özellikle 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının zorunluluk olduğunu ifade etti.

Erdogan Papa 13042024 1

KÜRESEL MESELELER VE İSLAM KARŞITLIĞI

Cumhurbaşkanı, İslam karşıtlığı ve ırkçılık gibi küresel tehditlere de değinerek, bu tür olumsuz eğilimlerin toplumsal barışı tehdit ettiğini ve bu durumların üstesinden gelinmesi için uluslararası işbirliğinin şart olduğunu belirtti. Erdoğan, Vatikan ile olan diyalog ve işbirliğini artırma konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, ortak insani değerler temelinde barış içinde bir arada yaşamanın önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu mektubu, Türkiye'nin küresel barış ve insani değerler konusundaki aktif rolünü ve liderlik çabalarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Editör: Mevlüt Peker