Erzincan'ın İliç ilçesinde, maden ocağında yaşanan heyelan felaketi sonrası toprak altında kalan işçilere ulaşmak için geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Çalışmalara AFAD, TSK, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından toplam 1708 kişi katılıyor.

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (8)

DEVASA ARAMA KURTARMA DONANIMI

Arama kurtarma ekipleri, 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 dron, 44 jeneratör, 3 KBRN aracı ve metale duyarlı 5 radar cihazı gibi geniş bir ekipman yelpazesi ile donatılmış durumda. Tüm bu ekipmanlar, işçilere ulaşmak için 24 saat esasına göre kullanılıyor.

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (6)

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (7)

UYGULAMALI TEKNOLOJİK DESTEK

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünden gelen uzman ekipler, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlarla, kayıp işçilerin muhtemel bulunduğu konteyner ve araçların yerlerini tespit etmeye çalışıyor. Bu teknolojik yöntemler, arama kurtarma faaliyetlerinin daha hedef odaklı yürütülmesine olanak tanıyor.

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (4)

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (5)

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ ARAMA BÖLGESİ

Ekipler, işçilerin bulunduğu düşünülen alanların kesin tespiti yapıldıktan sonra, arama kurtarma çalışmalarını bu bölgelerde yoğunlaştıracak. Bu stratejik yaklaşım, kayıp işçilere ulaşma şansını artırıyor.

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (3)

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (2)

ÇEVRESEL VE JEOFİZİK ÖLÇÜMLER

Bölgede zaman zaman etkili olan sağanak yağış, çalışmaları zorlaştırsa da KBRN ekipleri toprakta ve havada ölçümler yaparak, heyelan riskinin kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, jeofizik ölçümler ve yüzeysel sondajlar da bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerine destek veriyor.

Erzincan Altin Madeni Dedektor Dronlar 15Subat2024 Aa (1)

MEDYA VE KAMUOYU DİKKATLE TAKİP EDİYOR

Maden sahasının dışında, olayı yakından takip eden çok sayıda basın mensubu bulunuyor. Tüm Türkiye'nin gözü kulağı, İliç'teki Çöpler köyünde bulunan altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasının ardından kaybolan 9 işçinin kurtarılması için yürütülen çalışmalardan gelecek haberlerde. Zorlu süreç, ilgili tüm ekiplerin fedakarca çalışmaları ve toplumun ortak duasıyla devam ederken, yakınları da kayıp işçilere sağ salim ulaşılabilmesi için umutla beklemeyi sürdürüyor.

Editör: Mevlüt Peker