İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Türkiye'de artan kiraların gündemdeki yerini koruduğu bir dönemde, konutlarda kira artışlarını sınırlayan önemli bir karar verdi. Mahkemenin 54. Hukuk Dairesi, fahiş kira artışlarını engellemek ve adil bir kira düzeni sağlamak amacıyla alınan bu kararın emsal niteliği taşıdığını açıkladı.

konut-satin-alma-20122023-14

Konuyla ilgili olarak Arabulucu Avukat Umut Metin, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamalarda kararın ayrıntılarını paylaştı. Metin, kararın aslında yüzde 25 kira sınırlamasıyla ilgili olmadığını belirtti ve kira tespit davalarına değindi. Kira tespit davalarında, kira sözleşmelerine ilişkin kira bedeli tespit davası açılabildiğini ifade eden Metin, bu davaların kiralanan taşınmazın durumu ve emsal kira bedellerinin dikkate alınarak değerlendirildiğini söyledi.

deprem-konutlari-16122023

Metin, kiraların öylesine yükseldiğini ve kira tespit davası açmanın mümkün olmadığı durumlarla karşılaşıldığını belirtti. Bu noktada mülk sahiplerinin ne yapacaklarını düşündüklerini ifade eden Metin, kira uyarlama davalarının açılabileceğini belirtti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nin 54. Hukuk Dairesi kararında, bu tür davaların uyarlama davası olduğunun görüldüğünü vurgulayan Metin, mülk sahiplerinin ekonomik gelişmeleri gerekçe göstererek kiranın düşük kaldığını belirtmeleri durumunda uyarlama davalarının açılabileceğini söyledi.

Emlak_Konut_Arnavutköy_3

Metin, kararın yüzde 25 kira sınırlamasını içermediğini ve kira bedelinin emsallerine göre belirleneceğini açıkladı. Mahkemenin bu kararıyla birlikte yüzde 25 sınırının dikkate alınmadığı ve kiranın emsallerine göre belirleneceği bir düzenlemenin olduğunu söyleyen Metin, kararın yüzde 25 adil değil veya adil olduğu şeklinde bir ifade içermediğine dikkat çekti.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_70

Bu kararla birlikte kira uyarlama davalarının 5 yıldan önceki dönemlerde de açılabileceği belirtiliyor. Metin, bu kararın oldukça yerinde olduğunu ve adil bir kira düzeni sağlamak amacıyla alındığını ifade etti.


 

Editör: Zeynep Baş