Rekabet Kurumu, kırmızı et piyasasını mercek altına aldı. Etiketlerin sürekli değişmesi et tüketiminin zorlaşması altındaki nedenler araştırıldı. 

ET FİYATLARI 2023

Ege Bölgesi: 254,00TL/Kg

Akdeniz Bölgesi: 252,00 TL/Kg

Marmara Bölgesi: 256,20 TL/Kg

İç Anadolu Bölgesi: 243,00 TL/Kg

Doğu Anadolu Bölgesi: 239,75 TL/Kg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 236,00 TL/Kg

Karadeniz Bölgesi: 246,00 TL/Kg

Kırmızı Et

ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Show Haber'e konuşan uzmanlar, et fiyatlarındaki son artışın sebebini değerlendirdi. Uzmanlar, bu konuda şu ifadeleri kullandı:

Kırmızı Et 4

"Bunu manipülasyona bağlamak sektör yapısı gereği doğru değildir. Son 10 gündür fiyatlarda bir yükseliş yaşanıyor, bu doğrudur. Süt fiyatlarının aşırı düşmesi nedeniyle sağılması gereken inekler kesime gönderildi ve buzağı üretimimizde kayıplar yaşandı. Bu nedenle, 2023 yılında ilk 10 ayda 684 milyon dolar civarında canlı hayvan ithalatı yaptık.

Kırmızı Et 1

En büyük sorunumuz, fiyat istikrarının sağlanamamış olmasıdır. Piyasada aşırı arz olduğunda fiyatlar maliyetin altına düşer. Arz düştüğünde ise aylara yayılması gereken artış bir anda olur."

Kırmızı Et 2

Et fiyatlarına gelecek olan yeni zamlar konusunda da uzmanlar, yem fiyatlarındaki büyük artışları göz önünde bulundurarak, "Son 15 günde özellikle çuvalda 50 liralık bir artış yaşandı. Yem hammaddelerinde de benzer bir durum söz konusu. Bu, 2-3 aylık kısa bir süre içinde %50'ye yakın bir artış demektir. Bu durumların incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırmızı Et 3

Rekabet Kurumu, ön incelemenin ardından sektördeki yapısal sorunların tespiti ve çözüm önerileri getirilmesi amacıyla sektör incelemesi başlattı.