Erken emekli olmak isteyenleri heyecanlandıran haberler gelmeye devam ediyor. EYT yasası ile birlikte milyonlarca kişi emekli olma fırsatını yakaladı. Yeni düzenlemeler ile birlikte ev hanımları ve prim gün sayısı eksik olanlar için de emekli olma fırsatı doğuyor. Recep Tayyip Erdoğan erken emeklilik için müjdeyi verdi. Bağ-kur SSK prim eşitliği de çekleştiğinde 5.400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4.500 güne kadar çekilebilecek.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK FIRSATI

Ev hanımları emekli olabilir mi? sorusu son zamanlarda gündemde olan konulardan biri. EYT yasası ile milyonlarca kişinin emekli olmasının ardından, Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik fırsatının gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ev hanımları isteye bağlı sigorta yaptırarak erken emekli olma hakkına sahip olacak. Bu durumda devlet ev hanımlarının sigorta primlerinin bir bölümünü karşılayacak..
Torba yasada yer alan ev hanımlarına emeklilik tanıyacak düzenlemede;

  • 18 yaşını doldurmuş ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan kadınlar çalışmadan emekli olabilecek.
  • Düzenleme ile ev kadınlarının emeklilik yaşı çocuk sayısına göre esnetilecek
  • Daha önce çalışmış anneler de yararlanabilecek
  • Doğum borçlanması ile prim kazanma da başlatılacak
  • Çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak.
  • Fiili Hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik gerçekleşecek.
  • Anneler için her yıl primlerine belli miktarda eklenme yapılacak.Çocuk sayısı kriter olarak alınacak.
  • Daha önce çalışmış belli bir primi olan ya da halen çalışmakta olan annelerin avantajı daha fazla olacak.ev-hanımları-emekli-olabilecek-mi

ÇALIŞAN ANNELER DE UNUTULMADI!

Ev hanımlarına uygulanacak yıpranma çalışan anneler için de geçerli olacak. Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Örneğin anneye 2 yıllık bir prim eklenmiş ise yaş şartı 2 yaş geriye çekilecek. Burada da çocuk sayısı önemli kriter olacak.