Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Ramazan pidesi, iftar sofralarını süsleyen geleneksel bir Türk ekmek çeşididir. Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fırınlarda yoğun bir şekilde üretilen Ramazan pideleri, sıcacık ve mis gibi kokusuyla sofralara ayrı bir güzellik katıyor.

Ramazan Pi̇desi̇ 4

Ramazan pidesi, özel bir hamurun yoğrulması ve özenle hazırlanan sosuyla karakteristik bir lezzete sahiptir. Genellikle beyaz un, maya, su ve tuzdan oluşan hamur, yoğurulduktan sonra mayalanmaya bırakılır. Mayası gelen hamur, tezgaha alınarak şekil verilir ve üzerine özel bir sos sürülür. Sosun içerisinde genellikle yoğurt ve yumurta sarısı bulunur. Ayrıca üzerine serpilen susam veya çörek otu, pidenin lezzetini tamamlar.

Ramazan Pi̇desi̇ 5

Ramazan pidesi, fırında yüksek sıcaklıkta pişirilerek kızartılır. Fırından çıktığında üzeri altın renginde ve çıtır çıtır olmalıdır. Sıcakken servis edilen Ramazan pideleri, genellikle tereyağı veya zeytinyağı ile birlikte tüketilir. İftar sofralarında, yanında çeşitli mezelerle birlikte sunulan Ramazan pidesi, iftarın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Ramazan Pi̇desi̇ 3

EN KOLAY VE EN LEZZETLİ EV YAPIMI RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

Ramazan Pidesi Hamuru için;

5 su bardağı un

2,5 su bardağı ılık su

Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya)

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Sos için;

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurta sarısı

Üzeri için;

Susam

Ramazan Pi̇desi̇ 12

Ufalanmış yaş mayayı bir kaseye alın ve üzerine şeker ve 1 su bardağı ılık su ekleyerek karıştırın. Mayanın erimesini sağlayın.

Geniş bir yoğurma kabına unu ve tuzu ekleyin. Ortasını çukur hale getirin.

Ramazan Pi̇desi̇ 8

Hazırladığınız maya karışımını unun ortasındaki çukura dökün. Geri kalan 2,5 su bardağı ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur yumuşak bir kıvam almalıdır.

Hamuru toparladıktan sonra üzerini streç film veya temiz bir bezle örtün ve yaklaşık 40 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayası gelen hamuru un serpilmiş bir tezgaha alın ve tekrar yoğurun. Ardından hamuru 2 eşit parçaya bölüp bezeler haline getirin.

Ramazan Pi̇desi̇ 7

Pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine hamur bezelerini alın. Bezelerin üzerini tekrar streç film veya bezle örtün ve 20-25 dakika daha mayalanmaya bırakın.

Bu sırada sos için yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine yumurta sarısını ilave ederek çırpın.

Ramazan Pi̇desi̇ 11

Mayası gelen hamurlardan birini açın ve üzerine hazırladığınız sosun yarısını sürün. Hamuru tepsi genişliğinde, pide formuna getirin. Kenarlara ve ortaya bastırarak şeklini belirginleştirin.

Üzerine susam serpin ve 230°C'ye önceden ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

Diğer hamur için de aynı işlemleri uygulayarak ikinci pideyi pişirin.

Ramazan Pi̇desi̇ 9

Fırından çıkan pideleri fırın teline alarak üzerini temiz bir bezle örtün. Bu şekilde pidelerin altı buhar yapmayacak ve yumuşak kalacaktır.

Artık lezzetli Ramazan pideleriniz hazır! Sıcakken servis yaparak aileniz ve misafirlerinizle paylaşabilirsiniz.

Editör: Zeynep Baş