ABD'de yayın yapan The Intercept sitesinin haberine göre, elektrik kesintilerinin ve tahrip edilen telekomünikasyon altyapısının bölgeden görüntü paylaşımını zorlaştırmasına rağmen, paylaşılabilen görüntüler de Meta'nın "sansür" mekanizmalarını harekete geçirdi. Bölgede ve bölge dışında bulunan sosyal medya kullanıcıları; silinen gönderiler, kilitlenen hesaplar ve engellenen aramalar nedeniyle şikayetçi oldu.

Meta ile doğrudan işbirliği yapan Filistinli dijital haklar grubu 7amleh'in sözcüsü Eric Sype ise çatışmalar ile ilgili sansürlenen gönderiler hakkında yüzlerce şikayetin belgelendiğini açıkladı. 

Dijital haklar grubu Access Now'da politika analisti olan Marwa Fatafta da İsrail'in Mayıs 2021'de Gazze'ye düzenlediği saldırılarda da sansüre maruz kalındığını belirterek, "Bu, 2021'deki gibi bir sansür kargaşası. Ancak Gazze'deki internet kesintisi düşünüldüğünde durum daha da vahim" ifadelerini kullandı.

META "GEÇİCİ KISITLAMA" GÜNCELLEMESİNİ DOĞRULADI

Meta tarafından yapılan açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin "zararlı ve zararlı olabilecek" içeriklerin yayılması ve bölgedeki insanları "olası istenmeyen yorumlardan korumak" amacıyla Facebook'ta "geçici kısıtlayıcı tedbirler" alındığını belirtti. Ayrıca Meta, "tehlikeli organizasyon" olarak belirledikleri Hamas'ı "öven içeriklerin" de platformlarında yer almasına izin verilmediğini  bildirdi. 

Editör: Ozan Barış Erim