Kısa adı FAST olan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi para transfer sisteminin günlük limiti yükseltildi. An itibariyle bankalardan FAST işlemiyle gerçekleştirilecek para transferlerinin üst limiti 50 bin TL şeklinde güncellendi.

TCMB (Merkez Bankası)’nin resmi internet sitesindeki "Fast günlük limiti ne kadar? Hafta sonu fast limiti ne? Fast limiti 2023 ve Fast limiti 2024 ne oldu?” sorularına verilen cevaba göre, FAST Sisteminde işlem başına uygulanacak bir üst limit bulunmuyor, Fast sistemi 8 Ocak 2021 tarihinde ödemelerin üst limiti 50 bin lira olarak işletime alındı, ancak bu kademeli olarak artırılarak 21 Aralık 2023 tarihinden sonra işlem başı ödemelerin üst limiti 50.000 liraya yükseltildi. FAST-TR Karekod kullanılarak yapılacak dinamik doğrulamalı iş yeri ödemelerinde ise kullanıcılar tek seferde 100.000 liraya kadar işlem yapabilecek.

1 GÜNDE KAÇ ADET FAST YAPABİLİRİM?

Öncelikle Fast nasıl kullanılır? sorusunun cevabını verelim: FAST Sistemine üye olan bankanızın internet bankacılığı veya mobil uygulamalarına girerek haftanın 7 günü 24 saati FAST ödemesi yapabilirsiniz.

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) ile müşteriler farklı bankalardaki hesapları arasında 7x24, kolay ve hızlı biçimde para aktarabiliyor ve bankalar gerçekleşen işlemin gönderici-alıcı taraflarına işlem sonucunu anlık bildirim şeklinde iletiyor. Fast ile yapılan transfer işlemi saniyeler içinde alıcının hesabında görünüyor ve alıcı hesabına gelen parayı saniyeler içinde kullanabiliyor. 

“1 günde kaç adet fast yapılır?” sorusuna gelince, “FAST ile para gönderme işlemi günde kaç kere yapılabilir?” sorusunun yanıtı “günlük FAST limiti 50.000 liradır” ve bu FAST para gönderme limitini tek seferde de gönderebilirsiniz veya gün içinde farklı zamanlarda da kullanılabilirsiniz. Ancak unutmamak gerekiyor ki, günde kaç kez kullandığınız değil, 24 saat içinde 50.000 TL limiti aşıp aşmadığınız önemli. Örneğin 50.000 TL limitinizi 5’e bölerek 24 saat içinde ayrı ayrı saatlerde 10.000 TL’ler şeklinde gönderebilirsiniz. Ancak günlük olan 50.000 TL limitinizi aşamazsınız.

FAST İLE PARA GÖNDERMEK ÜCRETLİ Mİ? FAST İLE PARA TRANSFERİ YAPARSAM BANKA NE KADAR ÜCRET ALIR?

FAST sisteminin müşteriler için en güzel avantajı, farklı bankalar arası para transfer işlemlerinin hafta içi hafta sonu farketmeksizin yapılabilmesi. Hem kurumsal hem de Hem bireysel ödemelerde sık tercih edilen ödeme sistemlerinden biri olan FAST için her banka farklı ücret alıyor. Kimi bankalar ise müşterilerinden ücret talebinde bulunmuyor.

An itibariyle 20’ye yakın banka, müşterileri FAST hizmeti sağlıyor. Tıpkı EFT işlemlerinde yapıldığı gibi FAST işlemlerinde de bankalar müşterilerinden 1.50 TL ile 10 TL arasında gönderim ücreti kesiyor. FAST gönderim ücreti bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.

Editör: Mevlüt Peker