FED’in faiz kararı öncesi piyasalarındaki hareketlilik devam ediyor. Geçtiğimiz haftaya rekor yükselişle başlayan ons altın, 2.148 dolar seviyelerini test etmişti. Ancak FED kararı öncesi ons altında aşağı yönlü hareketlenme başladı. Altının ons fiyatı, kritik veri öncesi 1990 dolarda hareket ederken, 1996 - 1984 bant aralığında dengeledi. Sabah saatlerinde ise ons altın adeta çakıldı. Düşüşe devam ederek 1978 dolar seviyesine geriledi. 

ALTIN SERT ÇAKILDI

Ons altındaki yükselişle geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kıran gram altın fiyatı da bu düşüşe geçti. Ay başında 1.924,11 TL ile tüm zamanların en yüksek zirvesine çıkan gram altın, 1848 liradan işlem görüyor.

GÖZLER FED KARARINDA 

Yılın son toplantısında FED'in politika faizini art arda üçüncü kez yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasına kesin gözüyle bakılırken, altının ons fiyatında 2 bin ve 2 bin 10 dolar seviyeleri direnç, 1970 ve 1950 dolar ise destek konumunda bekleniyor.

ALTINDA İKİ SENARYO

Mynet’in aktardığına göre, FED kararında altın fiyatları için iki senaryo öne çıkıyor. İlk senaryoda ABD ekonomisi yumuşak bir iniş yaparak resesyona girmiyor. Ancak yine de trendin altında bir büyüme yaşıyor. Dünya altın konseyi bu durumun piyasa beklentisi ile uyumlu olduğunu dile getiriyor. Bunun da altın için bir miktar çekiş anlamına geleceğini belirtiyorlar.

"YÜKSELİŞ OLABİLİR"

İkinci senaryo ise ABD ekonomisinin resesyona girerek sert iniş yapma ihtimaline dayanıyor. Bu senaryoda Fed, ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürmek zorunda kalacak. “Bu durum altın için yükseliş ortamı yaratacaktır” deniliyor.
 

Editör: Şeyda Karaca