İstanbul’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik gerçekleştirilen operasyonda 38 şüpheli yakalandı, 28 kişi tutuklandı. Soruşturmanın detayları ve operasyonda ele geçirilen para transferi polis kamerasına yansıdı.

EŞ ZAMANLI OPERASYON

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ve MİT tarafından, FETÖ/PDY’nin güncel kadın yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada, 7 Mayıs'ta 4 ilçede eş zamanlı operasyon düzenlendi. Güvenlik ve istihbarat birimlerinin ortak çalışması sonucunda, 38 şüpheli gözaltına alındı.

Vlcsnap 2024 05 30 13H19M40S287

ÖRGÜTSEL FAALİYETLERİN DETAYLARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Anadolu illerinden İstanbul’a üniversite okumak için gelen veya İstanbul’da yaşayan örgütle irtibatlı ailelerin kadın üyelerinin, FETÖ ile bağlantısı olmayan kişiler üzerinden ev kiralayarak bu evlere öğrenci yerleştirdikleri tespit edildi. Yurt dışında yaşayan örgüt sorumlusu T.K.'nin görevlendirdiği FETÖ mensuplarının, bu evlere eşya temin ettiği, kira ve ihtiyaç giderlerini karşıladığı ve örgütsel faaliyetleri denetlediği belirlendi.

Vlcsnap 2024 05 30 13H19M42S209

YENİ TAKTİKLE PARA TRANSFERİ

Yapılan teknik ve fiziki takipte, örgüt üyesi kişilerin FETÖ’nün güncel yapılanma kapsamında evlerin masrafları için toplanan paraları, örgüt sorumlularına yeni bir taktikle teslim ettiği ortaya çıktı. Sözde örgüt sorumlularının, paraları alacak kişilerle şehrin yoğun ve kalabalık meydanlarında buluşarak, “yeni karşılaşmış” gibi birbirlerine sarılırken paraların bulunduğu poşetleri teslim ettikleri belirlendi. Polis, bu para transferlerinin 10 saniye içerisinde el değiştirdiğini takip unsurlarıyla kayda aldı.

Vlcsnap 2024 05 30 13H19M51S500

ÇOCUKLARIN TESLİMİ VE OPERASYONUN SONUÇLARI

Soruşturma kapsamında, küçük yaştaki 14 çocuğun da aileleri tarafından FETÖ evlerine veya örgüt sorumlusuna teslim edildiği belirlenmişti. Pedagog eşliğinde bilgilerine başvurulan çocuklar, ailelerine teslim edildi. Öte yandan, FETÖ üyesi kadınların birbirlerine para verdikleri anlar polis kamerasına yansıdı.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

FETÖ/PDY’nin örgütsel faaliyet kapsamında güncel kadın yapılanmasına yönelik yürütülen çalışmalarda, kentin 4 ayrı ilçesinde önceden tespit edilen adreslere 7 Mayıs'ta operasyon düzenlenmişti. Yakalanan 38 şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi ve zanlılardan 28’i tutuklandı. Diğer 10 örgüt mensubu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyonda 41 bin 550 dolar, 1 kilogram altın, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyal ele geçirilmişti.