Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır, Habertürk ekranlarında yayınlanan Gün Başlıyor programına konuk oldu. Çakır, Ankara’da 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz’a saldırarak gündeme düşen sokak köpekleri sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sokaklarda başıboş hayvanların olmaması gerektiğini savunan Çakır, “Sokaklar, şehirler; hayvanların başıboş bir şekilde gezeceği yerler değil, sokaklarda başıboş hayvanlar olamaz. Bu köpekler otuzlu, kırklı, ellili, altmışlı, sürüler halinde geziyor. O sokaklarda insanların yürümesi imkansız” dedi. Ayrıca bazı hayvan hakları savunucularına da tepki gösteren Çakır, sunulan çözüm önerilerinin hiçbir şekilde kabul edilmediğini, yapılan çalışmaların da engellenmeye çalışıldığını belirtti.

Fevzi Çakır | LinkedIn

(Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır)

“ÇOCUKLAR SOKAKLARA ÇIKAMAZ OLDU”

Öte yandan kendi evinin bulunduğu mahalledeki görüntüleri ekrana getiren Çakır, minik Tunahan’ın yaşadığı saldırıya tepki göstererek, “Hiçbir şekilde bu sokaklarda ben çocuk görmüyorum niye? İşte bunlar dolayısıyla. Sadece benim mahalleme özgü bir durum değil. Tunahan’ın saldırıya uğradığı görüntüleri de gördük değil mi? Ya hangi Avrupa Birliği başkentinde, hangi dünya başkentinde böyle tablolar var? Nerede var böyle çeteler halinde köpeklerin gezdiği, araçlara saldırdığı, insanlara saldırdığı tablolar var? 9 yaşındaki Tunahan’ın ne suçu vardı? Okulundan çıkmış evine gidiyordu. Ne suçu vardı Tunahan’ın?” diye konuştu.

tunahan-sokak-kopekleri

“SOKAK KÖPEKLERİNİ DIŞARIDA BESLEME KÜLTÜRÜ AVRUPA’DA YOK”

Yurt dışında başıboş hayvanlara yönelik alınan önlemleri gündeme getiren Fevzi Çakır, Almanya’da sokaklarda başıboş hayvan görüldüğünde, belediye veya Tierhain adı verilen kuruluşları aramanın zorunlu olduğunu belirtti. Sokak köpekleri için yaşam alanları oluşturulduğuna dikkat çeken Çakır, köpeklerin kısırlaştırılarak bu alanlarda muhafaza edildiğini aktardı. Sokak köpeklerine ilişkin yardımların ise duyarlı bir şekilde kuruluşlara ya da belediyelere yapıldığının altını çizen Çakır, “Alman toplumunda sokak köpeklerine ilişkin en önemli duyarlılık; yardımları doğrudan çevredeki köpeklere yapmaktansa, yardım kuruluşlarına ve belediyelere yapmaktır. Yani sokaklarda köpek besleme, sokaklarda başıboş sürülerin olması gibi bir tablo yok. Bizim ülkemizde neden var? Ben hayvan haklarını hiçe sayan biri değilim. Oluştursun belediyeler geniş, ferah yaşam alanları, hayvan hakları savunucuları da şayet bu köpekleri beslemek istiyorsa, gelsin orada belediyeye yardım yapsınlar ya da mamalarını getirsinler” dedi.

4-sinifa-giden-cocuga-kopekler-saldirdi-sorusturma-acildi-8aralik2023-2

“HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI, HİÇBİR ÇÖZÜME YANAŞMIYOR”

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yaşam alanı oluşturulması konusunda bir çalışma yaptığı bilgisine ulaştığını aktaran Çakır, hayvan hakları savunucularının ısrarla bu konuya destek vermediğine dikkat çekerek, “ABB’nin hayvan hakları savunucularına ait derneklere, ‘biz burada böyle modern bir tesis inşa ettik. Gelin buralarda köpekleri besleyin. Ancak bunun dışında köpekler olmasın. Bize bu konuda destek verin’ önerisine hiçbir şekilde yanıt verilmemiş. Yani böyle de nobran bir tablo var. Dün bir bölgede, bir köpeğin yakalaması, barınağa götürmesi çalışması var. Son derece işte uygun koşullarda gerçekleşen bir işlem. Neredeyse oradaki görevleri linç edecek bir kitle var. Orada bağırıyorlar, çağırıyorlar, ‘Dokunmayın, nereye götürüyorsunuz?’ falan filan. Ya nesiniz siz? Bir tane tweet artmaya korkuyor insanlar nasıl bir lobisiniz siz ya? Yani 9 yaşındaki bir çocuğun hayatından daha mı kıymetsiz, bu köpeklerin sokaktan toplanması barınaklara konulması? Madem bu kadar duyarlısınız, toplansın bu köpekler belediyeleri bizde sıkıştıralım. Uygun barınaklar oluşturulsun. Bu barınaklarda gidin bu köpekleri besleyin. Dünyanın hangi başkentinde sürüyle köpeğin gezdiği tablo var?” şeklinde konuştu.

kopek3

“KÖPEKLERİNİ SOKAĞA SALANLARA CEZA ARTSIN”

Sahiplenilen köpeklerin de sokağa salıverilmesi ile ilgili tepki gösteren Çakır, bu konuda da cezai müeyyidelerin ağırlaştırılması gerektiğini savunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Heves için gidiyorlar, köpek alıyorlar. Sonra bakıyorlar bakımı zor. O köpekleri 1-2 sonra sokağa salıyorlar. Bunlara dönük cezai müeyyidelerin de son derece ağır bir şekilde uygulanması lazım. Bu köpeklerin sahiplenildiği ilk andan itibaren, takip edilmesi ve onları sokaklara bırakanlara da son derece ağır cezalarla yaptırım uygulaması gerekiyor. Sokaklarımızda 9 yaşındaki Tunahan kardeşimiz gibi çocukların hayatlarının riske girmemesi adına bu görüntünün yaşanmamasını istiyoruz. Bunun için de tüm idari mercileri göreve davet ediyoruz. Belediyeler barınaklarını yapsın. Yasama organı da bu konuda son derece modern bir uygulama ile yasalaştırma yapsın.”
 

Editör: Ozan Barış Erim