İsrail'in tam abluka uyguladığı Gazze Şeridi'nin elektriğini, suyunu kesmesi ve yakıt girişine izin vermemesi yüzünden Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin hizmetleri durma noktasına geldi.

Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin Gazze'de onkoloji servisi olan tek hastane olduğunu kaydeden Hastane Müdürü Subhi Sukeyk, yakıt sıkıntısı sebebiyle Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin verdiği hizmetlerin büyük bölümünün durma noktasına geldiğine dikkat çekti.

“GAZZE’DEKİ KANSER HASTALARI HİZMET ALAMAYACAK HALE GELECEK”

Hizmet vermeye devam eden diğer bölümlerin ise 2 günü bile göremeyeceğini kaydeden Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk, "Bu durumda Gazze'deki tüm kanser hastaları hizmet alamayacak hale gelecek." dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim'de başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı sonrası Gazze Şeridi'nin elektriğini ve suyunu kesen İsrail, bölgeye yakıt girişine de izin vermiyor.

TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) Başkanlığı, 2017’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'ni inşa ederek Filistinlilerin hizmetine vermişti.

HASTANELERİN YAKIT STOKU BİTMEK ÜZERE

Gazze'de bulunan Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf da, İsrail'in 11 gündür devam eden yoğun saldırıları ve uyguladığı sert ambargolar yüzünden hastanelerdeki yakıt stoklarının bitme noktasına geldiğini hatırlattı.

Selame Maruf, mevcut yakıt miktarlarının hastanelerin jeneratörlerini sadece birkaç hasta ya da yaralı için çalıştırmaya yettiğini bildirdi.

Gazze'de günlerdir ambulanslara ve sivil savunma araçlarına akaryakıt bulmada sıkıntı yaşanırken, elektrik üretim şirketi de hastanelerin ihtiyacı olan elektriği karşılayamayacağını bildirdi.

KERAME HASTANESİ HİZMET DIŞI KALDI

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Kerame Hastanesinin ise, İsrail'in hava saldırıları sonucu hizmet dışı kaldığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki el-Kerame Hastanesinin hemen yanı başında bulunan tüm binaları bombaladığını açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri’nin saldırıları sonucu Kerame Hastanesi’nde de ciddi hasar oluştuğunu ve hizmet dışı kaldığını açıklayan Eşref el-Kudra, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Avrupa-Gazze Hastanesi ve BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) tarafından kurulmuş olan sahra hastanesinin de İsrail ordusunun yaptığı saldırılar nedeniyle ciddi hasar aldığı bilgisini verdi.

DSÖ: SAĞLIK HİZMETLERİNE 41 DOĞRULANMIŞ SALDIRI YAPILDI

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) de bugün yaptığı açıklamada, sağlık hizmetlerine yönelik 41 doğrulanmış saldırı gerçekleştiğini, 11 sağlık çalışanının aktif görevdeyken öldürüldüğünü ve 16'sının da yaralandığını duyurmuştu.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattı. Gazze'den İsrail'e roket saldırıları düzenlenirken, Filistinli gruplar Gazze-İsrail sınırındaki sınır kapısını ele geçirdi ve İsrail topraklarına sızdı. İsrail, Gazze'ye hava saldırılarıyla karşılık verdi.

Bu saldırılar sonucunda, İsrail'de 299 asker ve toplamda 1400 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 968 kişi yaralandı. Gazze'de ise 2 bin 778 kişi yaşamını yitirdi, 10 binden fazla kişi yaralandı. Batı Şeria'da da 61 Filistinli hayatını kaybetti, 1250 kişi yaralandı. İsrail'in saldırılarında 13 gazeteci de hayatını kaybetti.

Lübnan-İsrail sınırında ise Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan çatışmalarda 3 sivil, 4 Hizbullah üyesi ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi üyesi hayatını kaybetti. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA