ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve İngiltere'nin savaş gemileri, uçak gemileri ve silahlarla askeri destek verdiği işgalci İsrail'e fiili olarak bir destek de Fransa'dan geldi. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, İsrail'e istihbarat konusunda sıkı destek sağladıklarını belirtti.

İşgalci İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu 2750 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 9700 Filistinlinin yaralandığı, enkaz altında ise henüz cesetlerine ulaşılmamış 1000’den fazla Filistinlinin bulunduğu bölgede bilanço giderek ağırlaşıyor.

Le Progres gazetesine demeç veren Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, İsrail-Filistin çatışması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"İstihbarat desteği sağlıyoruz"

"Fransa, İsrail'e askeri destek sağlıyor mu?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Fransız bakan Sebastien Lecornu, "Fransa İsrail'e ekseriyetle istihbarat desteği sağlıyor" dedi.

Söz konusu istihbarat desteğini Tel Aviv yönetimine Fransa-İsrail arasındaki geleneksel ortaklık kapsamında verdiklerini ifade eden Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, terörle mücadele üzerine uzun tecrübelerinin bulunduğunu vurguladı.

Ülkesinin İsrail-Filistin konusunda iki devletli çözüm politikasını sürdüreceğini kaydeden Sebastien Lecornu, Gazze Şeridi'nde mevcut durumun zorluğuna dikkat çekti.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı birimi olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Gazze'den İsrail'e doğru sayısız roket fırlatıldı. Filistinli Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani bir baskın yaparak kontrolü ele aldı.

Kassam Tugayları, kontrolü ele aldıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı. İsrail ordusu da karşılık olarak Gazze'ye çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Gazze'den yapılan bu saldırılar sonucunda 286'sı asker 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3968 İsrailli yaralandı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, halen hastanelerde 89'u ağır, 181'i orta ve 81'i hafif olmak üzere toplam 351 yaralının tedavi gördüğünü bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırıları sonucunda Gazze'de 2750 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9700 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in işgali altında bulunan Batı Şeria'da, İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin eylemleri sonucu 58 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 1250 kişi yaralandı.

İsrail'in bu saldırıları sırasında Gazze'de 9, Lübnan'da ise bir gazeteci hayatını kaybetti.

Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den itibaren Hizbullah ile İsrail ordusu arasında yaşanan çatışmalarda ise 3 sivil, 4 Hizbullah militanı ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu yaşamını yitirdi. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA