7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılar, bölgede büyük yıkımlara yol açtı. Evler, hastaneler ve tarihi yapılar dahil birçok bina yerle bir oldu. Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS) yetkilisi Pehr Lodhammar'a göre, Gazze'deki toplam moloz miktarı yaklaşık 37 milyon ton. Lodhammar, sadece molozların kaldırılmasının 14 yıl süreceğini belirtti.

Pehr Lodhammar 28042024

MOLAZLARIN AĞIRLIĞI VE PATLAYICI TEHDİTLERİ

Lodhammar, Cenevre'de yaptığı açıklamada, Gazze'nin yoğun nüfuslu ve kentsel bir bölge olması sebebiyle metrekare başına 300 kilogram moloz bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Ayrıca, molozların içinde patlamamış mühimmatın da bulunması, temizlik işlemlerini daha da güçleştiriyor. Çatışmalarda kullanılan mühimmatın yaklaşık yüzde 10'unun patlamadığı ve bu durumun yerel halk için sürekli bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Gazze Yikim 28042024 Aa3

ULUSLARARASI TOPLANTILAR VE ÖNLEMLER

Amman'da, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile yapılan toplantılarda, Gazze'deki patlayıcılarla karışmış molozlarla başa çıkmanın yolları araştırıldı. Lodhammar, daha önce Irak'ta benzer görevlerde bulunmuş olmasına rağmen, Gazze'deki durumun daha büyük ölçekte olduğunu belirtti.

Gazze Yikim 28042024 Aa2

İSRAİL VE HAMAS ARASINDAKİ ÇATIŞMANIN AĞIR BİLANÇOSU

Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail topraklarına düzenlediği saldırılar 1.170 kişinin ölümüne neden oldu. İsrail ise, 2007'den bu yana Gazze'de iktidarda olan Hamas'ı ortadan kaldırmak amacıyla başlattığı saldırılarda şu ana kadar 34.356 sivilin ölümüne yol açtı. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre bu sayının çoğunluğu sivil kayıplardan oluşuyor.

Gazze Yikim 28042024 Aa4

Gazze Yikim 28042024 Aa5

Editör: Mevlüt Peker