Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, icra takibine giren borçlarla ilgili müjdeyi kamuoyuna açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 2 saat süren Kabine toplantısının ardından Millete Sesleniş konuşması yapan Erdoğan, şunları söyledi:

EKONOMİDE BÜYÜME: Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.5 olan oran ikinci çeyrekte yüzde 7.6 olarak gerçekleşmiştir. Hem OECD hem de G-20 içinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke konumundayız. 251 milyar dolarlık bir ihracat seviyesine ulaşan ekonomimizin küresel mal ticaretinden aldığı pay yüzde 1’in üzerine çıktı.

TURİZMDE HEDEFLERİN ÜZERİNDEYİZ: Turizmde de hedeflerin üzerinde gerçekleşmeye doğru gidiyoruz. Ülkemizin her yerinde otellerde, uçaklarda, turizm tesislerinde boş yer bulmanın imkansız olduğu bir sezon geçiriyoruz. Yılın ilk 6 ayındaki cari işlemler dengemiz enerji hariç bakıldığında 8.1 milyar dolar fazla vermektedir. Buna rağmen enerji dahil cari fazla vermek için çalışmalarımızı artan hızla sürdürüyoruz.

ENFLASYON YILBAŞINDA İNİŞE GEÇECEK: Enflasyon hala en ciddi sorunumuz olmayı sürdürüyor. Dünyanın her ülkesi kendi ekonomik gerçekliğine göre son 40-50 yılda eşi benzeri görülmemiş enflasyon tehditleriyle mücadele ediyor. Türkiye olarak yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonunu hızlı şekilde inişine şahitlik edeceğiz. Önce 40’lı, ardından 30’lu, yıl sonuna doğru 20’li rakamlardaki enflasyonla ülkemizi bu tehdidin gölgesinden çıkarmayı planlıyoruz. Bu süreçte refah kaybı yaşayan dar ve orta gelir grubuna mensup vatandaşlarımıza yönelik destekleyici çalışmaları arttırarak devam ettireceğiz.

MAAŞLAR ARTACAK: Asgari ücretten emekli ve memur maaşlarını yükseltmeye, sosyal yardım programlarını yeni anlayışla ele alarak hakkaniyet ilkesine dayalı olarak tabanını genişletmeye kadar pek çok tedbiri adım adım hayata geçireceğiz.

OVP YOL HARİTAMIZ: Resmi Gazete’de yayınlanan Orta Vadeli Program (OVP), enflasyonun düşürülmesi başta olmak üzere bu mücadelenin yol haritasıdır. OVP, 2023-2025 yılları arasındaki çalışmalarımızın rehberi olacaktır. Bütçe disiplininden taviz vermeyeceğiz. Maliye politikalarımızı kamu açıklarını azaltma yönünde sürekli tahkim edeceğiz. Program sonunda milli gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 

İCRA BORÇLARINA TASFİYE: Kamuoyuyla paylaşmak istediğimiz bir başka müjdemiz de icra takibine düşmüş dosyası bulunan vatandaşlarımızla ilgilidir. Milletimizin can ve mal emniyeti, huzuru, refahı, barış ve güven içinde yaşaması her vakit olduğu gibi bugün de birinci önceliğimizdir. Bugün aldığımız yeni kararla vatandaşlarımızın bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz. Buna göre 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve böylece tasfiyesini sağlıyoruz. Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş alacaklar da buna dahildir.

10 MİLYON DOSYA: Böylece icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya ve yaklaşık 5.5 milyon vatandaşımız icra takibinden kurtulmuş olacaktır. Hükümet olarak aldığımız kararın yasal düzenleme boyutunu ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte cumhur ittifakının Meclis grupları hemen atacaktır.

AİLELERE EĞİTİM DESTEĞİ: Bir müjdemiz de önümüzdeki hafta başlayacak eğitim-öğretim yılıyla ilgili hazırlıklarını yürüten ihtiyaç sahibi ailelerimize olacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakıflarımıza bu ailelerimize daha güçlü destek vermek amacıyla ilave kaynak aktarımı yaptık. İhtiyaç sahibi ailelerimizin eğitim öğretim desteği için ilçelerindeki vakıflara başvurmaları gerekiyor.

DOĞAL GAZ DESTEĞİ SÜRECEK: Doğal gaz tüketim desteği programını bu yıl da sürdüreceğiz. Bu destekten yararlanmak isteyen ev sahibi veya kiracı tüm vatandaşlarımız 5 Eylülden itibaren e-devlet üzerinden başvurularını yapabilirler. Kronik hastaların veya yaşam destek cihazlarına bağlı kişilerin bulunduğu hanelere doğal gaz desteği yüzde 5 fazlasıyla yapılacaktır. Türkiye Aile Destek Programını uygulamaya alarak sosyal koruma kalkanımızın kapsamını genişletmiştik. Şartları tutmadığı için diğer yardımlardan yararlanamayan ve belirli gelir seviyesinin altında olan 831 bin vatandaşımıza temmuz ayında 427 milyon lira destek sağlamıştık. Mevcut ve yeni hak sahibi 1.6 milyon kişinin 1 milyar lirayı bulan ağustos ayı ödemelerini 7 Eylül’de gerçekleştiriyoruz.

Pakistan’a 500 bin gıda kolisi

Cumhuriyet tarihi boyunca başımız her sıkıştığında Pakistan halkını ve devletini yanımızda bulduk. Pakistan’da etkili olan ve ülkenin önemli kısmını sular altında bırakan sel felaketi sonucu hepimizin yüreğini dağlamıştır. AFAD Başkanlığımızın koordinasyonluğunda 50 bin çadır ve 100 bin gıda ve temizlik kolisi hazırlandı. Oluşturulan hava köprüsü, iyilik trenleriyle Pakistanlı kardeşlerimizin yaralarını sarana kadar elimizdeki imkanları kendileriyle paylaşmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz 500 bin gıda kolisini her hafta 2 tren kaldırarak 14 seferde Pakistan’a ulaştırmaktır.

6 BİN HEKİM KAMUYA DÖNÜYOR: Son dönemde sağlık çalışanlarımızın özellikle doktorlarımızın özlük haklarıyla ilgili tartışmalar sağlıktaki güzel tabloyu gölgelemeye başlamıştı. Sağlık çalışanlarımızın sabit ek ödemelerini merkezi yönetim bütçesine alarak bu konuda yaşanan memnuniyetsizliği ortadan kaldırdık. Şimdi aynı düzenlemeyi üniversite hastanelerimizde görev yapan sağlık çalışanlarımıza teşmil ediyoruz. Böylece doktorlarımız arasında ortaya çıkan farkı kapatmış oluyoruz. Beyaz reformun meyvelerini 6 bin hekimimizin kamuya dönmek için müracaatıyla almaya başladık.

Editör: TE Bilisim