Ekran Haber'in edindiği bilgiye göre, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu Aksaray’da bin 445 dekar alanda Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinin kurulduğunu açıkladı. Vali Aydoğdu, yönetim kurulu ve müteşebbis heyeti oluşturulan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinin kentin zengin jeotermal kaynakları kullanılarak topraksız tarım uygulamaları ile yılın 11 ayı üretim yapacağını söyledi. 

PROJE BEDELİ 1 MİLYAR TL

Vali Aydoğdu; Belediye Başkanı Evren Dinçer ve yeni kurulan OSB yönetim kurulu ve müteşebbis heyeti üyeleri ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kentin jeotermal kaynakları bakımından zenginliğine dikkat çekerek yapılan çalışmalar ve fizibiliteler sonunda 200 derecelik sıcak su tespitinin yapıldığını ifade eden Vali Aydoğdu, merkeze bağlı Karkın Köyü sınırları içerisinde bin 445 dekar alanda Jeotermal kaynaklı sera OSB’sinin 1 milyar TL proje bedeli ile kurulduğunu belirtti. 

''TOPRAKSIZ TARIM YAPILACAK''

Aksaray için çok önemli bir günü hep birlikte yaşadıklarını anlatan Vali Aydoğdu; 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde Aksaray Tarıma Dayalı OSB’sinin resmi olarak kurulduğunu söyledi. Avrupa’nın ve Türkiye’nin 2.  Büyük Jeotermale dayalı Organize Sanayisi olacak proje bütçesinin 1 milyar Tl olacağını ifade eden Aydoğdu, Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin sera işletmeleri, Sanayi tesisleri, lojistik alanlar, idari sosyal tesis alanlar, parklar yeşil alanlar, atık yönetim alanlarının inşa edileceğini kaydetti. 

ÜLKE EKONOMİSİNE YILLIK KATKISI 750 MİLYON LİRA

OSB bölgesinde 35 sera parseli ile 15 sanayi parselinin bulunacağını ifade eden Vali Aydoğdu; “Sera parselleri en az 25 dekar büyüklüğünde olacak ve topraksız tarım yapılacak. 15 sanayi parselinde kurutma paketleme ve depolama özelliğinde olacak. Bölgede seralar içinde çalışacak personelin yüzde 80’i kadınlardan seçilecek. Ve yaklaşık 2000 kişi istihdam edilecek. Aksaray da 10 bin ton meyve ve sebze üretimi yapıyoruz. Tarıma Dayalı Sera OSB hayata geçtiği zaman 50 bin ton meyve ve sebze üretimi yapacağız. Burada 11 ay üretim yapılacak. Ayrıca ülke ekonomisine yıllık katkısı 750 milyon lira olacaktır “dedi.

''-200 DERECENİN ÜZERİNDEKİ JEOTERMAL KAYNAKTAN ELEKTİRİK ÜRETİLECEK''

Projede 4 farklı enerji kaynağı kullanılacağını ifade eden Vali Aydoğdu; “Proje ile ilgili bütün fizibilite çalışmaları yapılmış 200 derece üzerinde su sıcaklığı tespit edilmiştir. Jeotermal kaynak ile enerji de üreteceğiz. Bu önemli yatırımın Aksaray’a hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte bize destek veren önümüzü açan milletvekillerimize il başkanımıza, belediye başkanımıza Ticaret Borsası, Ticaret Odası, Ziraat Odası başkanlarımıza müteşebbis heyetimize ve yönetim kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum’ dedi.

Editör: TE Bilisim