Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında önceki gün yapılan olağanüstü toplantının ana gündem maddesi 2023 seçim hazırlıkları oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim beyannamesi hazırlıyoruz. Nasıl bir içerik olsun? Yöntem ne olsun? Ne düşünüyorsunuz?” diyerek sözü kurmaylarına bıraktı. Katılanlara 5’er dakikalık süre verildi. AK Parti kurmaylarının, ekonomi ve adalette yaşanan gelişmelerle ilgili yeni söylemler oluşturulması gerektiği önerilerini dile getirdiği öğrenildi.

ÇALIŞMA YAPACAKLAR

Edinilen bilgiye göre, 2023 seçim hazırlıklarının ana gündem maddesi olduğu toplantıda, AK Parti'nin “2023 seçim beyannamesi” için yol haritası oluşturulması kararı alındı. Erdoğan’ın toplantıda bu buluşmanın, bundan sonra yapılacak bir dizi toplantının başlangıcı olacağına işaret ettiği ve tüm kurmaylarından AK Parti’nin 2023 Seçim Beyannamesi ve oluşturulacak seçim mottosu üzerine detaylı birer çalışma yapmasını istediği öğrenildi.

SEÇİM MANİFESTOSU

Toplantıda, yazılacak manifestonun hem seçmene hem de teşkilâta yönelik mesajlar içermesi gerektiğine vurgu yapılırken, 2023 seçimlerine giden süreçte parti teşkilâtının küstürülmemesi ve AK Parti’den alternatif başka partilere geçişlerin önünün kesilmesi için milletvekili listeleri açıklanmadan, adaylık kriterlerinin belirlenip ilan edilmesi talep edildi.

EN ÖNEMLİ SORUNLAR

Toplantıya, AK Parti’nin mevcut durumda avantajlı ve dezavantajlı olduğu konu başlıkları ve gelecek kurgusuna ilişkin tartışmalar da damgasını vurdu. Toplantıdaki ilk değerlendirmelerde, bu seçimin zor ve yeni hükümet sisteminin çıktılarıyla girilecek gerçek anlamdaki ilk seçim olacağına, bazı başlıklarda her an yeni güncellemeler gerekeceğine vurgu yapılırken, sahadaki en önemli “sorun” başlıklarının “ekonomi” ve “adalet” olduğuna işaret edildi. AK Parti kurmayları, bu iki başlıkla ilgili yeni söylemler oluşturulması ve ivedilikle bu hususlarda somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Anadolu illerinden ziyade İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde özel çalışmaların yapılması gerektiği kaydedildi.

"ERKEN SEÇİM" TARTIŞMALARINA SÖZCÜ ÇELİK'TEN YANIT

Geçtiğimiz günkü olağanüstü toplantıya ilişkin AK Parti Sözcüsü Çelik açıklama yapmıştı. Çelik açıklamasında, "Partideki bütün birimlerin şimdiye kadar yaptığı çalışmalar, bundan 10 ay sonrası için yapacakları çalışmaların neler olacağına dair bütün birimlerin görüşleri ortaya konuldu. Aynı şekilde bir meclis takvimi var. Ona dönük çeşitli düzenlemeler, reform çalışmaları; bu konuda neler yapılacağı ile ilgili bir istişare yapıldı. Tabi burada hem önümüzdeki bir takım vatandaşımızla buluşma noktasında; vatandaşımıza daha çok ulaşma noktasında ortaya konulacak stratejiler, bir takım karşı propagandaların nasıl bertaraf edileceğine dair çeşitli arkadaşlarımızın çalışmaları. Bunlar topyekün ve kapsamlı bir şekilde değerlendirildi" ifadelerini kaydetmişti.

'SEÇİME KADAR BU TOPLANTILARI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Çelik, bütün birimlerin çalışmalarının yanı sıra teşkilatların çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, "Göz bebeğimiz teşkilatlarımız. Yaz boyunca hiç durmadılar. Onlarında çalışmalarının değerlendirilmesi söz konusu oldu. Çeşitli alanlarda yapılacak düzenlemelerle ilgili arkadaşlarımızın görüşleri, uzman arkadaşlarımızın görüşleri alındı. 2023'te yapılacak seçimlere dönük olarak seçim beyannamesini; AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın seçim beyannamesine, bizim yapacağımız katkılar bu bağlamda değerlendirildi. Her parti kendi içerisinde bu çalışmaları yapıp daha sonra Cumhur İttifakı'nın ortak stratejisi de bu şekilde oluşturulmuş oluyor. Yaz döneminin bitmesiyle birlikte genel başkanımızın, Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ilk toplantımızı bu çerçevede gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra da düzenli olarak seçime kadar bu toplantıları yapmaya devam edeceğiz" diye konuşmuştu.

'SEÇİM TAKVİMİNDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK'

Seçim takviminde bir değişiklik olmadığını ifade eden Çelik, "Seçimler zamanında yapılacak. Bununla ilgili olarak, bu erken seçime ve benzeri spekülasyonların hiçbirinin ne bir temeli var ne bir manası var. Nihayetinde bir yıldan az bir zaman kalmışsa seçimlere bu hazırlıkların yapılması gayet normal. Hatta biz bazı çalışmaları yeni bir seçimden çıktıktan hemen sonra, 4 yıl sonraki seçim için hemen başlatırız. Nihayetinde milletin önüne konulacak politikalar, milletimizin önüne konulacak seçim zamanında belgelerin çalışılması açısından aslında şimdiden başlanması son derece makul bir şey. Bizim parti olarak geleneğimiz de bu şekilde. Dolayısıyla herhangi bir şekilde bir erken seçim olması söz konusu değil. Böyle bir tartışma söz konusu değil. Seçimler zamanında yapılacak. Zamanında yapılacak seçimlere dönük olarak şimdiden bu takvimin başlamış olması son derece normal" açıklamasında bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim