Ekran Haber'in edindiği bilgilere göre, Uluslararası Disiplinler Arası Türkiye'nin Tıbbi ve Aromatik Endemik Bitkileri Üzerinden Hatay Kadim Tarihi ve Kültür Değerlerini Tanıtım Projesi "Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras" sergisi devam ediyor.

''ÜLKEMİZDE 10 BİN BİTKİ TÜRÜ YETİŞİYOR''

Tarihi ve kültürel miras, toplumlara çeşitli olanaklar sunan çok boyutlu bir kavramdır. M.Ö. 4 binli yıllardan başlayan tarihi geçmişi ile  Hatay Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri ve medeniyetlerin beşiği olarak bilinmektedir. Şehre özelliğini katan, doğal alanları, anıtsal ya da sivil mimari yapıları, sanat ürünlerini, tümünü korumak ve geleceğe ışık tutmasını sağlamak asli bir görevdir. Bu bağlamda, şehirlerin kültür mirası, sanatsal ve kültürel üretim süreçlerinde yaratıcılığı besleyen derin bir kaynaktır.

Hatay;  topraklarının barındırdığı doğa, tarih ve kültür zenginliğinin çeşitliliği ile her alandan sanatçının eserlerini üretmesi aşamasında ilham kaynağı olmuştur. Hatay toprakları doğal kaynaklar ve doğal güzellikler bakımından son derece zengindir. Yörede, bugüne kadar 2.000’den fazla farklı bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 300 kadarı endemiktir. Ülkemizde ise bugüne kadar yaklaşık 10 bin bitki türü yetiştiği bilinmektedir. Bunların 3.300 kadarı endemiktir. Ülkemizdeki endemik türlerin yaklaşık %10’u Hatay ilinde yetişmektedir.

Bahçeniz İçin Alerji Dostu Çiçek Önerileri • DeComboHatay ilinde yeşeren Tıbbi, Aromatik ve Endemik Bitkiler belirli dönemlerde çiçeklenirler.  Güzelliği ve yaradılış özellikleriyle kendine hayran bırakan bu bitkiler, insan sağlığını korumada, ilaç yapımında ve fitoterapi alanında da kullanılırlar. Her yönü ile mühteşem yaradılış özelliklerini bünyesinde taşıyan, bu harikulade bitki çiçekleri, projenin çıkış noktası olmuştur.

Türkiye’mizin birçok yöresinde ve özellikle Hatay ilinde yeşeren bu çiçekler projemizin sonuçlanmasıyla dört mevsim izlenebilen seramik çiçekler panosuna dönüşeceği gibi aynı zamanda, tezhip, minyatür, dokuma, keçe, vitray, mozaik, resim, illüstrasyon baskı gibi sanat alanlarında üretilen sanat eserleri olarak hayat bulmuştur.

‘’Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras’’ 

Projenin tanıtımı ve sergilenmeye başlanmasıyla, Hatay’ın  kültürel değerlerinin başta  İstanbul olmak üzere  tüm dünyaya tanıtımı amaçlanmaktadır. Böylece, bu konu üzerinde farkındalık yaratılarak daha hassas bir bakış açısı yakalanması sağlanacaktır. Burada yine birçok alanda olduğu gibi sanatın, güçlü sesinden destek almak istenmiştir. Şehrin kadim geçmişinin izlerini taşıyan her bir eser toplumların ve şehirlerin yaşanmış kültürlerini, sanatın güçlü ifade diliyle geleceğe miras olarak taşır. Proje konusu kapsamında özel tasarım yaparak eser üreten sanatçılar 8 x 2,5 m ‘’Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras’’ birliktelik panosuna imza atmışlardır. 

BİRBİRİNDEN UZMAN İSİMLER BU ETKİNLİKTE!

Bu sanatsal pano Antakya Arkeoloji müzesinde kalıcı eser özelliğinde müzenin bir parçası olarak daimi sergilenmektedir. Projeye, tarihe ve geleceğe duyulan ortak sorumluluk düşüncesi ile yol alan Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan, Güzel Sanatlar Fakültelerinden, farklı sanat dallarında  eğitim vermekte olan çok kıymetli,  alanlarında uzman,  akademisyen ve profesyonel, 100 Türk  ve  20 yabancı sanatçı ve 60  genç sanatçı adayı eserlerinden oluşmuştur.

Türkiye’nin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan tarihin derin izlerini taşıyan Hatay’ın kadim geçmişini, köklü kültür değerlerini tanıtmak için  hazırlanmış olan ‘’ULUSLARARASI DİSİPLİNLERARASI TÜRKİYE TIBBİ VE AROMATİK ENDEMİK BİTKİLER ÜZERİNDEN HATAY KADİM TARİHİ VE  KÜLTÜR DEĞERLERİNİ TANITIM PROJESİ ‘’ Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras’’ isimli projenin koleksiyon eserleri ve kalıcı eser sanatsal çiçek panosunun tanıtımı  büyükşehirlerde müze ve sanat galerilerinde açılan sergilerle sürdürülmektedir.

SANAT SEVERLER TARAFINDAN BÜYÜK İLGİYLE İZLENİYOR!

Projenin sanat eserlerinden oluşan koleksiyonu 10.05.2022 – 10.06.2022 tarihleri arasında Antakya Arkeoloji Müzesinde sergilendi. Projenin parçası sanatçıların eserlerinin bir araya gelmesinden oluşan 8 x 2,5 m ‘’Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras’’ birliktelik panosu müzenin bir parçası olarak daimi sergilenmek üzere müzede yerini aldı. Sergi koleksiyonu Antakya’dan sonra İstanbul’da 17.06.2022 Kültür Bakanlığı bağlı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde açılışı yapıldı. Proje sergisi bu galeride 15.07.2022 tarihine kadar izlenebilecektir. Proje Antakya ve İstanbul’da sanat severler tarafından büyük ilgiyle izlenilmektedir. 
 

Editör: TE Bilisim