Siyasette cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları sürerken, İYİ Parti'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı iddialarına yönelik dikkat çeken bir açıklama geldi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral, katıldığı bir programda konuştu.

ORAL: KİMLİĞİ SÜNNİ KESİM TARAFINDAN ENDİŞEDİR

Oral, "Alevi olması benim açımdan engel değil, ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Türk toplumu açısından Sünni diyeceğimiz Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir saiktir. Alevi olduğu için Kılıçdaroğlu'nun yapılmaması bence bir engel değil. Ama Türkiye'nin gerçeklerini düşünüp siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye'deki genel objektif acından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye'nin yüzde 60-70'i muhafazakâr ise o zaman ona hitap edebilen rahat oy verebilecekleri bir insan tipi. Ben şu veya bu aday demiyorum" dedi.

ÇIRAY: MAKSADI AŞAN SÖZLER PARTİ GÖRÜŞÜ DEĞİL

Oral'ın açıklamalarına İYİ Partili Aytun Çıray'dan tepki geldi. Çıray sosyal medya hesabından, "Maksadını aşan bu sözler asla lâik, demokrat, milliyetçi, kalkınmacı partimizin resmi görüşü değildir" paylaşımımda bulundu.

AKŞENER: KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Oral'ın açıklamalarına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de tepki gösterdi. Sakarya'da halka seslenen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Hz. Ali'yi sevenlerin incinmesine müsaade etmeyeceğim gibi onların üzülmesine, incinmesine çok üzüldüğümü ifade ediyor ve tekrar Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere her bir kardeşimden ayrı ayrı özür diliyorum." diye konuştu.

ORAL, DİSİPLİNE SEVK EDİLDİ

İYİ Partili Halil İbrahim Oral, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda yaptığı açıklama nedeniyle partisi tarafından disiplin kuruluna sevk edildi. Partiden yapılan açıklamada, "Yönetmeliğimizin 9,10 ve 12. Maddeleri uyarınca; Parti Grup Disiplin Kurulana sevkine, İYİ Parti TBMM grubu tarafında oy birliğiyle karar verilmiştir" denildi.

İYİ Parti’nin açıklaması şöyle:

İYİ Parti TBMM Yönetim Kurulu'nun 09.06.2022 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Yönetim Kurulu toplantısında, Ankara Milletvekilimiz Sayın İbrahim Halil Oral'ın, katıldığı Ankara Masası isimli YouTube kanalında yaptığı, vatandaşlarımızın inançları ve değerlerine ilişkin açıklamaları sebebi ile İYİ Parti Tüzüğümüzün 74. maddesinin atfı ile TBMM Grup İç Yönetmeliğimizin 9. 10. ve 12. maddeleri uyarınca; TBMM Parti Grup Disiplin Kuruluna sevkine İYİ Parti TBMM Grup Yönetimi tarafından oybirliği ile karar verilmiştir. Kamuoyunun bilgisine arz olunur.


İYİ Partide Kılıçdaroğlu tartışması Akşener özür diledi

ORAL'DAN ÖZÜR

Öte yandan Oral, Parti Disiplin Kuruluna sevk edilmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaparak Alevilerden özür diledi. Oral, iki hafta önce bir Youtube kanalındaki programda Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin bir soruya sosyolojik tespitler yaparak cevap verdiğini belirtti. Programda şahsı ve partisinin Kılıçdaroğlu'nun kimliğine ilişkin asla bir çekincelerinin olmadığını vurguladığını dile getiren Oral, şu ifadeleri kullandı:

"Aleviler yüce dinimiz İslam'ın ve Türk milletinin özü ve parçasıdır. Onlara yönelik ayrımcılığı bir insan, İlahiyatçı ve bir milletvekili olarak asla kabul edemem. Bu nedenle de söz konusu programdaki sözlerimin yanlış anlaşılmasından ötürü büyük üzüntü duyuyor, başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere bütün milletimizden özür diliyorum. Konuşmamı bağlamından kopartarak iktidarın kutuplaştırma siyasetine hizmeti görev kabul etmiş olan kara propaganda neferi havuz medyasına karşı da hukuki haklarımı kullanacağım.

Ayrıca, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da konuyu izah etmek amacıyla bir randevu talep ettim. Talebim de olumlu karşılanmıştır. Ülkemizin ekonomik bir darboğazdan geçtiği, yoksulluk ve sefaletin kronikleştiği bu günlerde kamuoyunu günümüzde geçerliliği kalmamış bu gibi tartışmalara maruz bırakmamak gerektiğini düşünüyorum. Ve üzdüğüm herkesten haklarını helal etmelerini diliyorum."

Editör: TE Bilisim