Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, sosyal medya hesabından dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün semptomlarından biri olan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen 'koku alamama' sorununa ilişkin yapılan son araştırmaları değerlendirdi.

Resim

Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ

Prof. Dr. Altundağ, viral hastalıklar sonrası ortaya çıkan parozmi (koku alamama) durumunun Covid-19'da da ortaya çıkmasıyla koku alma bozukluğu ve kokuların kimyasal yapıları arasındaki ilişkiye ait çok önemli araştırmaların ortaya konulmaya başlandığını söyledi.

Koku Alma Bozukluğu Ameliyatı - Prof. Dr. Aytuğ Altundağ

Tüm bu süreçte bu hastalıktan muzdarip olan bireylerin iyileşmesi için yoğun bir çaba gösterildiğini söyleyen Altundağ, Google'ın yapay zeka ile kokuyu anlamak için moleküler haritaları kullanmanın tanımlandığı “Temel Koku Haritasını” geliştirildiğini aktardı.

Yapılan bu araştırmanın önemli yeni buluşların önünü açacağını,yapay zekanın kokuyu öğrenmesi sonucu derinleşen dijital koku sisteminin, kimyasal makro ve mikrokozmos ile ilişkisinde yeni bir aşamaya geçildiğini de öne sürdü.

Editör: TE Bilisim