AK Parti’nin Kızılcahamam’da yapılan 30. İstişare Toplantısı sonrasında bir grup gazeteciyle sohbet eden Kirişci, Karadeniz sahillerinde bekleyen 20 milyon tondan fazla tahılın dünya pazarına ulaştırılması için açılacak “tahıl koridoru” ile ilgili bilgi verdi. Kirişci şunları söyledi:

Yüzde 25 daha ucuz

- “Ukrayna ile görüşmelerimiz devam ediyor. FOB’dan (Gemi Üstünde Teslim) bize yüzde 25’ten daha aşağıya tahıl verme konusunda mutabakatımız var. Ancak güvenlik ve ürünü ihraç etme konusunda ikilem yaşıyorlar. Bizim de burada Türkiye olarak hakemliğimizi arzu ediyorlar.

- Hem Rusya hem de Ukrayna bir tek bize güveniyor. BM’nin gözetiminde de o görüşme devam ediyor. İstanbul’da bu hafta bir görüşme yapacağız. Ayın 8’inde Rusya Dışişleri Bakanı Sayın Lavrov geliyor. Bu görüşmeleri ‘istikşafi görüşme’ olarak nitelendirebiliriz.

- Ukrayna’ya ‘Siz bu ürünleri dışarı çıkarabilirsiniz’ diyoruz. ‘Koridor açıldığında Rusya size saldırmayacak.’ Ukrayna şu anda ihraç edebileceği limanlarda kendini mayınlarla koruyor. ‘Bu mayınların temizlenmesi halinde Rusya bana saldırabilir’ endişesi taşıyor. Biz de ‘Rusya’ya bu ürünler çıkana kadar lütfen saldırmayın. Siz de sözünüzde durun. Bunlar bu ürünü çıkarsın’ diyoruz. Çünkü dünyanın ticarete de ihtiyacı var. Biz, Ukrayna ve Rusya arasında köprü olmaya çalışıyoruz.”

Vekilden ‘Et fiyatı niye yüksek?’ sorusu

Edinilen bilgiye göre et fiyatlarındaki artış Bakan Kirişci’nin kampta milletvekilleri ile yaptığı toplantıda da gündeme geldi. Kirişci’nin toplantıda Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısının yeteri kadar fazla olduğunu söylemesi üzerine, bir milletvekilinin “O halde et fiyatları neden yüksek?” diye sorduğu; Kirişci’nin ise bu soruya, “Hayvan sayımız fazla ama verimlilik sorunumuz var. Yem gibi bir çok etken çok pahalı; bu da çiftçiyi etkiliyor. Ama et fiyatlarında son dönemde ciddi bir düşüş var” diye yanıt verdiği öğrenildi.

Editör: TE Bilisim