Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının güvenli bir şekilde sağlanması konusuna çözüm bulunmasına yönelik ilk olumlu adım, Türkiye’nin desteğiyle atıldı. Küresel gıda krizine dönüşmesi muhtemel bu konuya ilişkin Türk ve Rus heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler olumlu geçerken, toplantıdan birkaç saat sonra bir Türk şirketine ait kuru yük gemisi Rusya kontrolüne geçen Mariupol’dan ayrıldı.

Tahıl krizinde çözüm için ilk olumlu adım

KARADENİZ’DE GÜVENLİ SEYRÜSEFER SAĞLAMA KONULARINI ELE ALDI

Rus “TASS” haber ajansına göre, herhangi bir kargo taşımadığı belirtilen “Azov Concord” adlı gemi, bombardımanlar nedeniyle gördüğü hasar giderildikten sonra Rusya’nın Novorossisk limanına gitmek üzere Mariupol limanından çıkış yaptı. Azov Concord Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi olurken, böylece Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında kurulan “Kırmızı Hat” diplomasisi de olumlu sonuç vermiş oldu. Milli Savunma Bakanlığı ve Rusya Savunma Bakanlığı’ndan askeri heyetler, tahıl koridoru konusunda dün Moskova’da gerçekleştirdikleri görüşmede, Türk gemilerinin limanlardan güvenli çıkışı, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı ve Karadeniz’de güvenli seyrüsefer sağlama konularını ele aldı.

Oldukça “yapıcı ve olumlu” geçtiği belirtilen toplantıda, tahıl yüklü ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesinin ele alındığı, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında görüşmelerin yapılması için bir anlayış oluştuğu da aktarıldı. Bu çerçevede Ukrayna ve BM tarafıyla yapılacak görüşmelerin ardından, sonraki haftalarda Türkiye’de dörtlü olarak bir araya gelinmesinin beklendiği öğrenildi.

5 GEMİ DAHA VAR

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Taraflar, Türk ticari gemilerinin güvenli çıkışı ve Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yanı sıra Karadeniz’de güvenli seyrüsefer sağlama konularını ele aldı” ifadelerinin kullanılması, Moskova’nın tahıl ihracatı konusundaki tutumunda değişiklik olmayacağı yönünde şüphe yarattı. Ancak Rus “TASS” haber ajansı, Mariupol limanında halihazırda bekleyen 5 yabancı gemiden Bulgaristan’a ait Tsarevna’nın, işlemlerin ardından Mariupol limanından yakında çıkış yapacağını aktardı.

Editör: TE Bilisim