Google, içerik üreten Türk vatandaşlarının telif hakkı için hassasiyet gösteren TBMM Dijital Mecralar Komisyonu üyesi milletvekillerinin, “Türkiye’deki yargılamaların dağılımı nasıl, telif davalarınız var mı?” sorusuna “Davaların çoğu telif ve marka uyuşmazlıklarına ve rekabet hukuku uyuşmazlıklarına ilişkin” yanıtını verdi. 

Google'ın Merkez Binası Nerededir? Google Merkez Binası Hangi Ülkede? -  Teknoloji Haberleri - Milliyet

Google’ın Dijital Mecralar Komisyonu’na gönderdiği raporda, Türkiye’nin çıkardığı kanun doğrultusunda 12 Ocak 2021 tarihinde Türkiye’de temsilcilik açtıkları belirtildi. Raporda milletvekillerinin içerik üretenlerin telif hakları ve Türkiye’deki davalara odaklanan sorularına yönelik olarak “Google’ın Türk mahkemeleri nezdinden çeşitli konularda farklı aşamalarda bulunan davaları vardır. Bu davaların çoğu telif hakkı ve marka uyuşmazlıklarına ve rekabet hukuku uyuşmazlıklarına ilişkindir” değerlendirmesi yapıldı.

İÇERİK KALDIRMA

2011 yılından itibaren Türkiye’deki resmi makamlar ve mahkemelerden 100 bine yakın öğe için toplamda 20 bine yaklaşan içerik kaldırma talebi alındığına dikkat çeken Google, içerik kaldırmalarda, hakaret, özel hayatın gizliliği, ulusal güvenlik, marka, telif hakkı ve müstehcenlik konularıyla ilişkili olduğunu bildirdi.

Raporda, Google’a verilen cezaların şirket içerisinde nasıl değerlendirildiğine ilişkin olarak “Google faaliyet gösterdiği veya hizmetlerini sunduğu ülkelerin hukuk ve kurallarına saygı göstermekte. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hukuku ve mevzuatına uyum sağlamak için her türlü niyet ve isteği haizdir” ifadeleri kullanıldı. Cezalar konusunda şöyle denildi:

“Sicilimize bakıldığında, Google’ın gerek yeni gerekse görüş aşamasında olan düzenlemelere yapıcı bir şekilde yaklaştığı ve bu doğrultuda uygun tedbirleri aldığı görülecektir. Benzer şekilde, idari para cezaları genel bir uyum çerçevesi doğrultusunda değerlendirilmekte, mevcut kanun yollarının sınırları dahilinde gözden geçirilmektedir. Bir şirkete herhangi bir makam tarafından ceza kesilmesi tercih edilecek bir şey olmamakla beraber, Google uyum ve iyi şirket uygulamalarına öncelik vermektedir.”

Google Çeviri tıbbi talimatlar için hala yeterli değil - Hardware Plus - HWP

Mahkeme kararlarının uygulanması konusundaki politika ve çalışmaların neler olduğu konusunda ise raporda, “Google, mahkemelerin bir içeriğin yerel yasalara göre hukuka aykırı olup olmadığını tespit etme yetkisini dikkate alarak, kendisine yönelik olmayan bazı kararlara ilişkin olarak da gönüllü hareket eder” ifadeleri kullanıldı. Google’un her karara uymama gerekçesi ise şöyle anlatıldı:

“Google, aldığı her belgenin meşruiyetini inceler ve bir mahkeme kararının sahte olduğunu tespit ederse bu mahkeme kararına uymaz. Google aldığı tüm belgelerin uygulanabilirliğini de inceler; içeriğin kaldırılmasıyla ilgili olmayan bir iddiaya destekleyici kanıt olarak sunulan mahkeme kararları Google’ı herhangi bir işlem yapmaya zorlamaz. Google’ın bir talebe cevaben içeriği kaldırmamış olmasının birçok sebebi olabilir. Örneğin, bazı talepler hükümetin bizden neyi kaldırmamızı talep ettiğini anlayabilmemizi sağlayacak kadar spesifik olmayabilir (örneğin talepte URL adresinin belirtilmemesi; adresin yanlış girilmesi vb.) veya içerik yükleyici tarafından halihazırda kaldırılmış olabilir. Talep içeren her mahkeme kararının Google’ı aksiyon almaya zorlamadığını belirtmek isteriz. Her talep ve mahkeme kararı dosya bazında değerlendirilmektedir. Google Bilgi Teknolojileri’nin 5651 Sayılı Kanundan doğan yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirdiğini ve yerine getirmeye devam ettiğini vurgulamak isteriz.”

GELİR VE VERGİLENDİRME

Milletvekillerinin “Elde ettiğiniz gelirler üzerinden vergi veriyor musunuz? Vergi yükünü Türkiye’de hizmet sunduğunuz müşterilerinize yansıtıyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıt verildi: “Türkiye’de  faaliyet gösteren bir şirket olarak Google Reklamcılık, Türk mevzuatı altında düzenlenen vergi yükümlülüklerine uymaktadır. Bir Türk şirketi olarak diğer Türk şirketlerinin sorumluluklarına sahiptir ve bu bağlamda gerekli işlemleri yerine getirir. Yurt dışındaki Google iştirakleri de sundukları hizmetlere ilişkin Türkiye’de doğabilecek vergisel yükümlülüklerini, Türkiye’nin taraf olduğu çifte vergilendirmenin önlenmesine dair anlaşmalar gibi uluslararası ve ikili anlaşmalar göz önünde bulundurularak, gerektiği şekilde yerine getirmektedir.”

‘GELİRLER TİCARİ SIR’

Google, gelirlerinin ne olduğu ve ne kadar vergi verdikleri konusunda ise ketum davrandı. Raporda şu değerlendirme yapıldı:

“Talep edilen mali bilgiler, kamu ile paylaşılamayan hassas, mahrem kurumsal veriler içermektedir. Ticari sır niteliği taşıdığından, talep edilen bilgilerin kamuoyuna ve özellikle rekabetin çok yüksek olduğu teknoloji sektöründe rakip teşebbüslere açıklanması sakıncalar barındırmaktadır. Ayrıca, Google’ın ana şirketi Alphabet Inc., ABD’de halka açık bir şirkettir ve finansal bilgilerin ifşa edilmesi konusunda katı düzenlemelere tabidir. Google, Türk mevzuatı kapsamındaki yasal ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmekte ve Türk yasalarının gizlilik güvencesi kapsamında yetkili idari kurumlara gerekli açıklamaları yapmaktadır. Bu nedenle, bu verilerin güvenliğinin, bütünlüğünün sağlanması ve mahremiyetlerinin korunması için, Değerli Komisyon Üyeleri’nin ilgili verileri mümkünse bu idari organlardan talep etmelerini ve bu verileri ticari açıdan hassas ve mahrem şekilde ele almaya devam etmelerini arz ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim