Sivil Toplum Kuruluşları, ülkedeki çok sesliliği besleyen ve demokrasiye önemli minvalde boyut kazandıran kuruluşlardır. Çoğulcu demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişi sağlar ve ülkenin fikir özgürlükleri kapsamında gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlar. Türkiye’nin önemli ve ses getiren STK’larından biri olan Trabzon Platformu'na ilişkin, Trabzon Platform Başkanı Ahmet Köksal Öztürk'ün verdiği röportaj:

Merhaba Köksal Bey, kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 
1965 yılında Trabzon’da doğdum. Çocukluğum ve gençliğim İstanbul’da geçti. Evliyim, iki çocuğum var. 1987 yılında Alparslan Türkeş’in varlığında 3 yıl boyunca MHP İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm. Bilfiil aktif olarak Türkeş’in yanındaydım; kendisinden çok şey öğrendim, mekanı cennet olsun. Daha sonra TBMM’de görev yaptım, 3 sene özel danışman olarak çalıştım. 30 yıldır STK’larda önemli görevlerde yer alıyorum. Birçok derneğin kurucusu ve başkanıyım. Şu an ise Trabzon Platformunun başkanlığını yürütüyorum. 

“Platformumuz sosyal içerikli çalışmalar yapıyor”
Trabzon Platformu’nun çalışmalarından bize bahseder misiniz, bu platform neler yaptı, neler yapıyor?
Bizim platformumuz sosyal içerikli çalışmalar yapar. Biz Trabzon Platformu olarak ülkemizde yardıma ihtiyacı olan her kesime dil, din, ırk ayrımı yapmadan yardım götürmeyi şiar edindik. Özellikle gençlerin eğitimine çok önem veriyoruz. 20 bin üyemiz ile burslu yüzlerce çocuk okuttuk. Doğunun birçok ilinde çocuklara  kıyafet ve kırtasiye yardımı yaptık. Hapishanede bulunan gençlerimizin eğitimle gelişebileceğine ve ıslah olabileceğine duyduğumuz inançla cezaevinde 15-20 tane öğrenciye üniversite bitirttik. Cezaevlerine 200 bin adet kitap gönderdik. Çeşitli birçok okula 1 milyon kitap yardımı yaptık. 20 senedir Darülaceze, Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi, çocuk yuvaları ve benzeri yerlerden elimizi hiç çekmeyiz. Düzenli olarak yardımlarda bulunuruz.  En son 500 şehit yakınımıza güneyde 15 günlük konforlu bir tatil hediye ettik. 3 tane daire aldık şehit ailelerimize. Biz sadece Türkiye’de değil Almanya ve Hollanda’da da çalışmalar yapıyoruz. Ben şu an yapılan faaliyetleri anlatsam saatler sürer. Bu çalışmalarımızdan ötürü 3 dönem TBMM başkanımızdan bakanlarımızdan takdirname aldık. Platformumuzda güçlü iş adamları var, her geçen gün etki alanımızı daha büyütüyor ve daha fazla kalbe dokunabilmenin sevincini yaşıyoruz. Türkiye’nin en faal çalışan derneğiyiz.

“Her yöreden insan platformumuza üyedir”
Üyeleriniz sadece Trabzonlu’lardan mı oluşuyor?
 Biz şemsiyeyiz, bizim Trabzon sevdamız,  memleket sevdasından sonra gelir. Yani bize her yöreden her kesimden insanlar gelir platformumuza da üyedirler. 20 bin üyemiz vardır. Bu 20 bin üye her hafta bilgilendirilir. Ne iş yapıldı, nasıl yol alındı diye. İstanbul’da Trabzon’la ilgili 600’ün üstünde dernek vardır. 

Siz Trabzonluları çok tutkulu buluyoruz mesela “Bize her yer Trabzon” sloganıyla ilerliyorsunuz. Bu tutkuyu neye borçlusunuz. 
Şimdi tabii dışarıdan öyle görünüyor. Trabzonlular birbirine çok tutkun görülüyor ama tabii her şey dışarıdan görüldüğü gibi değil. Bizim Trabzonlular zeki insanlardır yani ilçe ilçe ayrılırlar. Sizin de kökeniniz orasıdır. En ileri noktaya çıkışımız of ilçesidir. Çaykara ilçesidir. Bürokraside de çok önemli yerlerde görev yapıyorlar. Sayın cumhurbaşkanımız da bunu bildiği için bu insanlara yetki veriyor. Görev veriyor ve bu yetkiyi bugüne kadar kötü kullananı görmedi. Onun için Trabzon milleti, Türkiye’nin bir emniyetidir. Kimseye minnet eden, kimseyi kayıran, kimseye tolerans eden bir millet değiliz. Biz dediğim gibi görevini yapan, yani kimseyi kayırmayan Türkiye’nin aradığı özelliklere sahip olan bürokratları yetiştiren bir toplumuz. Bizim Trabzon’da 5 milletvekili varsa 5’i birbiriyle anlaşamaz. Ne yönde anlaşamazlar bir araya gelirler; yemek yerler, oturur muhabbet ederler ama sen bana istifa dilekçesini ver cebime koyayım işte biz bir güç oluşturalım o şekilde hiçbir planları projeleri olmadı olmamıştır da. 

“Trabzon halkının bir simgesidir Trabzonspor”
Peki hemen şöyle bir spora geçecek olursak Trabzonspor dersem bize ne dersiniz?


Şimdi Trabzonspor’umuzun başında tabii değerli bir başkanımız var. Bir şeyler yapmaya uğraşıyorlar. Geçen dönem şampiyonluktan kıl payı döndük. Taraftarımız baya üzüntüye boğuldu. İnşallah bu sene bir şampiyonluğa yaklaşırız, şampiyon oluruz. Bizim Trabzon halkının bir simgesidir Trabzonspor. Yani ilk başta o çıkar en öne. Uzungöl falan onlar çok sonra gelir. Trabzonspor’la yatıp kalkan birçok bürokratımız, iş adamımız, doktorumuz yani çok fanatiğimiz vardır. İnşallah onları bu sene mutlu eder Trabzonspor. 3 Temmuz olaylarında tabii şike söylentileri oldu. Yargılanmalar oldu. İfadeler alındı. İşte Fenerbahçe kulübünün başkanı cezaevine girdi. Zor bir dönemlerden geçildi ama tabii Türkiye’de geriye dönük bir uygulama olmaz. Onlar kapandı gitti. Yani sadece dedikoduda kalacak işler.

''Korona sürecinde hep çalıştık''

Korona sonrası yaşanan yeni dönemde ne gibi çalışmalar sürdürmeliyiz. Hem maddi hem manevi kazanç olarak nasıl bir çalışma yürütmeliyiz.
Şimdi tabii korona süreci eğitime bile ara verdirilen bir süreç.  Yani online sistemiyle devam ediyorlar. Biz platform olarak korona döneminde 30 bin tane siperlikli maske yolladık kamu kuruluşlarına, hastanelere önlük, eldiven temin ettik. ilk dönemlerde bunlar çok zor bulunuyordu. Maskeler çok değerliydi. Sağ olsun iş adamlarımız bunları üretenler bize çok büyük destek verdiler. Bütün talep edenlere biz mesaj attık hepsine kargoyla yolladık. Şu an bunlar tabii seri üretime geçti kolonyasıydı, eldiveniydi işte maskesiydi çok kolay ulaşılıyor. Ama insanlar bunlara ulaştığı zaman da bunları kullanmakta özen göstermiyor. Yani yaz döneminde bütün yazlıkçılar gittiler işte açıldılar saçıldılar dönüşte de korona bir anda yükseldi. Bir tek biz de değil dünya genelinde yükseldi.

“Gençler nasihat dinlemiyor”
Girişimci olmak isteyen gençlere bu hayatta Türkiye’de özellikle tutunmak isteyen iş imkanı olarak maddi manevi hangi alanlara yönelmelerini tavsiye edersiniz?
Gençler zaten istediğin kadar nasihat et gençlere şimdi ki gençler nasihat dinlemiyor. En büyük nasihati hayat verecek onlara. Yaşam ve yaşadıkları.. Şimdi ki evlilikler bile evleniyorlar 5-6 ay sürüyor. Yani yemek programları var çoğu evli yemek yapmasını bilmiyor. Dışarıdan 1 ay yemek söylüyorlar. Bakıyor ki gitmiyor. Boşanalım diyor.
"

Editör: TE Bilisim