Van'da, yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peynir, 31 Aralık 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'nca (TÜRKPATENT) tescillendi. Sofların vazgeçilmezi Van otlu peynirinin dünya ülkelerindeki sofralarda da yer edinmesi için kadın girişimci Rezzan ve kızı İrem Bayram çalışma başlattı. İş Geliştirme Merkezi'nde (İŞGEM) kurulan üretim merkezinde yapılan ilk Ar-Ge çalışmasında olumlu tepkiler alındı.  Annesiyle birlikte çalışma yapan İrem Bayram, "Van Otlu peynirimizi dünyanın her sofrasında görmek üzere tat, hijyen ve belli alanlarda standarnize edilmiş, doğru paketlenmiş olarak dünya ülkelerinin raflarında görmeyi başaracağımıza inanıyorum. Şu an günlük yaklaşık 400 litre süt ile çalışıyoruz ve bu sütle 100-120 kilo peynir üretimimiz var. Bunu önümüzdeki yıl günlük bir ton peynir olarak planlıyoruz."dedi. 

VAN'DA,YAYLALARDA YETISEN ENDEMIK BITKILERIN KARISIMIYLA YAPILAN OTLU PEYNIR, 31 ARALIK 2018 YILINDA TURK PATENT VE MARKA KURUMU'NCA (TURKPATENT) TESCILLENDI. SOFLARIN VAZGECILMEZI VAN OTLU PEYNIRININ DUNYA ULKELERINDEKI SOFRALARDA DA YER EDINMESI ICIN KADIN GIRISIMCI REZZAN VE KIZI IREM BAYRAM CALISMA BASLATTI. IS GELISTIRME MERKEZI'NDE (ISGEM) KURULAN URETIM MERKEZINDE YAPILAN ILK AR-GE CALISMASINDA OLUMLU TEPKILER ALINDI.(FOTO:BEHCET DALMAZ/VAN-DHA)

Van'da 2014'te 51 bin 793 kişinin katılımıyla 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekorunun kırılması sonrası, yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peyniri, 31 Aralık 2018 yılında, Van Kahvaltısı ise 2020'de Türk Patent ve Marka Kurumu'nca (TÜRKPATENT) tescillendi.  Yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen 'karakovan balı', un, tereyağı, yumurtanın karışımıyla oluşan 'murtuğa', bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan kavut gibi birçok kahvaltı çeşidinin vazgeçilmezi olan Van'ın otlu peynirinin stantart üretime kavuşması, yurt dışında pazarlanması ve tescillenmesi için kadın girişimci Rezzan ve kızı İrem Bayram çalışma başlattı.

Van'ın Başkale ilçesindeki yaylalarda getirilen sütler, üretim merkezinde analizleri yapıldıktan sonra üretim merkezindeki cihazlarda çeşitli aşamalarda geçirilip otlu peynir yapılıyor. Anne ve kızı, 2 ay önce başladıkları ilk AR-GE çalışmasında günlük yaklaşık 120 kilo otlu peynir üretimi yapılıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak olan seri üretimle birlikte  günlük ortalama 1 ton otlu peynir üretimi yapılacağı belirtildi.

Anne ve kızı otlu peyniri dünyaya sunacak

İş Kadını İrem Bayram, 2019 yılından beri ailece evde otlu peynirin AR-GE çalışması yaptıklarını belirtti. Bu yıl İŞGEM'de hizmete açtıkları üretim merkezinde AR-GE çalaşmlarına devam ettiklerini söyleyen Bayram," Bir taraftan da peynirimizin uluslararası pazarda da yer edinebilmesi için bir çok farklı sertifikayı almak üzere çalışıyoruz. Van otlu peynirimizi dünyanın her sofrasında görmek üzere tat, hijyen, belli alanlarda stardarnize edilmiş doğru paketlenmiş olarak dünya ülkelerinin raflarında görmeyi başaracağımıza inanıyorum. Şu an günlük yaklaşık 400 litre süt ile çalışıyoruz ve bu sütle 100-120 kilo peynir üretimi yapıyoruz. Bunu önümüzdeki yıl günlük bir ton peynir olarak planlıyoruz. Bu yılın sonunda aslında bir de 'tadım günü' yapıp üretmiş olduğumuz farkı çeşit peynirleri,  peynir meraklılarına ilimizde ben gerçekten otlu peynirden çok iyi anlarım' diyene ve dünyadaki peynirseverlere de bir tadım günü yapıp, ondan sonrası da en çok beğenilen ürünlerimizi de seneye piyasaya sunmayı planlıyoruz."dedi.

YUKSEK RAKIMLI YAYLALARDA GETIRILEN SUTLER, ANALIZDEN GECIRILDIKTEN SONRA PEYNIR YAPILIYOR.(FOTO:BEHCET DALMAZ/VAN-DHA)

'PEYNİRİ TADAN HERKESTEN GÜZEL TEPKİLER ALIYORUZ'

Bu işi annesiyle birlikte yaptığı için mutlu olduğunu dile getiren Bayram,"Bu işin mimarı ve geminin kaptanı annem. Ülkemiz ve Vanımız için o kadar güzel bir proje ki; biz aile olarak her aşamasında burada onun yanında ve süreçte de olmak istiyoruz. Bu konuda da keyif alıyoruz. Çünkü her gün bir adım daha Van otlu peynirimizi markalaştırmak, kimlik kazandırmak ve dünyanın farklı ülkelerinde farklı sofralarda görme hayalimize de yaklaştığımızı görüyoruz. Peyniri tadan herkesten çok güzel tepkiler alıyoruz. Bununla beraber bir kaç tane oynama da yaptık. Otlu peynirin içinde kullandığımız tuz, bizim dışımızda sadece sağlık sektöründe serum üretiminde kullanılıyor. 2 bin üzerinde yaylalardaki koyunlarda sağılan sütle bunun üretemini yapıyoruz."diye konuştu.

VAN'DA,YAYLALARDA YETISEN ENDEMIK BITKILERIN KARISIMIYLA YAPILAN OTLU PEYNIR, 31 ARALIK 2018 YILINDA TURK PATENT VE MARKA KURUMU'NCA (TURKPATENT) TESCILLENDI. SOFLARIN VAZGECILMEZI VAN OTLU PEYNIRININ DUNYA ULKELERINDEKI SOFRALARDA DA YER EDINMESI ICIN KADIN GIRISIMCI REZZAN VE KIZI IREM BAYRAM CALISMA BASLATTI. IS GELISTIRME MERKEZI'NDE (ISGEM) KURULAN URETIM MERKEZINDE YAPILAN ILK AR-GE CALISMASINDA OLUMLU TEPKILER ALINDI.(FOTO:BEHCET DALMAZ/VAN-DHA)

VAN'IN OTLU PEYNİRİNİ DÜNYA'YA TANITACAĞIZ'

Projenin mimarı Rezzan Bayram ise, Van'ın meşhur otlu peynirinin uluslararası standartlara gelmesi için çalışma başlattıklarını söyledi. Otlu peynirin kent için önemli bir değer olduğunu dile getiren Bayram,"Böyle güzel bir peynirimiz ile gurur duyuyoruz. Biz bunu farklı aşamalarda ele alarak , otlu peynirimize kimlik kazandırma, sonrasında gerekli tüm izin ve belgelerin alınması için Türkiye ve Uluslararasındaki gıda tüzüğüne uygun bir şekilde üreterek,ülke sınırlarından dünya sınırlarına geçirmek için bir çalışma yütürüyoruz. Bu yıl AR-GE çalışması yaptık. burada yaptığımız deneme çalışmalarını şu an için geliştirerek ilerletiyoruz. Önümüzdeki yıl bu peynirimizi uluslararası satışa hazır hale getirmek için gereken koşulları oluşturmaya çalışıyoruz. Otlu peynirin özelliği toprak altında saklanarak olgunlaşma süreci tamamlanması bekleniyor. Biz doğa koşullarına ilaveten bir de yapay koşullar, yani soğuk hava depolarında aynı düzeyde, aynı ısıyı ayarladığımızda nasıl bir sonuçla karşılaşacağımızı merak ettik. Sonuçtan da şöyle bir izlenim elde ettik. Hiç kimse aradaki farkı göremedi. Burada öğrendikerimizi burada yerel üretim yapan ev hanımlarına da pratikte anlatıyoruz. Peynirimizin uluslararası ticarete dönüşmesi için bir emek veriyoruz. Önümüzdeki yıl seri üretime geçeceğiz. "dedi.

'ANNE-KIZ BİRLİKTE BU İŞİ YAPIYORUZ'

Anne -kız beraber bu işe giriştiklerini anlatan Bayram," Van otlu peynirinde bir takım boşluklar vardı, Çok lezzetli peynirimiz olmasına rağmen, dünya'ya bugüne kadar tanıtamadık. Ailece bunu kendimize dert edindik. Burdan yola çıkarak bu işe başladık. Ailemizdeki tek konumuz otlu peynir. Bunun için hiç bir destek alamadık. Bundan sonraki süreçte gereken desteği alacağımızı umut ediyorum."ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim