Geçtiğimiz ay Tayvan'ı ziyaret ederek ABD ve Çin arasında büyük krize yol açan ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi, tam da Azerbaycan-Ermenistan sınırının ısındığı bir dönemde Ermenistan’a gitti.

Pelosi, bugün Ermenistan’da yaptığı konuşmada Azerbaycan’ı hedef alırken, Türkiye’nin de tepkisini çekecek açıklamalara imza attı. Pelosi, ‘Azerbaycan’ın ‘yasadışı’ saldırılarını kınadığını’ belirtirken, “Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik yasadışı ve ölümcül saldırılarının” ardından Erivan ziyaretinin kendisi için özel bir önem taşıdığını söyledi.

AZERBAYCAN'I HEDEF ALDI

Pelosi, sınırdaki çatışmalarla ilgili Azerbaycan’ı suçlarken, “Sınır çatışmalarının Azeri saldırıları tarafından tetiklendiği açık. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi. Pelosi, ABD’nin bölgede etkisini artırması gerektiğinin altını çizdi. Pelosi, ‘Otokrasi ile küresel mücadelede Ermenistan’ın yanındayız” dedi.

BAKÜ'DEN TEPKİ GELDİ

Pelosi’nin açıklamalarına Bakü’den ilk tepki geldi. Azerbaycan, Pelosi’nin sözlerinin barış çabalarına büyük bir darbe vurduğunu söylerken “Pelosi’nin Azerbaycan’a saldırma çbası mesnetsizdir ve kabul edilemez” ifadesi kullanıldı.

ABD'DEKİ ERMENİ LOBİSİ

Ermenistan, dün Azerbaycan ile yeni çatışmaların ardından ateşkes ilan edildiğini duyururken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı 79 Azeri askerin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise önceki gün 135 Ermeni askerinin öldüğünü söylemişti. Son gerilim, iki ülke arasında 2020 yılından bu yana görülen en şiddetli çatışma oldu ve savaş endişelerine yol açtı.

ERMENİSTAN VE UKRAYNA KARŞILAŞTIRMASI

ABD’de güçlü olan Ermeni lobisi, bu hafta ABD yönetimine Ermenistan’a destek verme çağrısı yapmıştı. Amerikan Ermeni Topluluğu Başkanı Anthony Barsamian, Azerbaycan’ın son çatışmada uluslararası hukuku ihlal ettiğini öne sürerek “Ermenistan Ukrayna’yla aynı ilgiyi görmüyor” dedi.

Editör: TE Bilisim