Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ege Denizi'nde icra edilen NATO'nun havadan erken ihbar AWACS uçağı ve Nexus Ace eğitim görevini gerçekleştiren 2 Türk F-16 savaş uçağı, 24 Ağustos'ta Yunanistan'a ait F-16 savaş uçakları tarafından radar kilidi atılarak taciz edildi.
Türk uçaklarının da radar kilidi atarak, Yunan uçaklarına gerekli karşılığı verdiği öğrenildi.

"Yunanistan'ın gerginliği artırmak için ısrarla NATO görevlerini hedef almaya devam ettiğini" belirten kaynaklar, yaşanan son taciz olayıyla Yunanistan'ın, kasıtlı ve planlı olarak bu davranışlara yöneldiğini ifade etti. Daha önceki tacizde olduğu gibi bu olayda da NATO makamlarının bilgilendirildiğini belirten bakanlık kaynakları, bu olayın, Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın bir önceki olayla ilgili yaptığı açıklamalarının gerçeği yansıtmadığının kanıtı olduğunu vurguladı.

RİSK ARTTI

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan'ın bu davranışının kesinlikle NATO müttefiklik ruhu ile bağdaşmadığı ve uçuş emniyetini önemli ölçüde riske attığını da kaydetti.

DAHA ÖNCE DE TACİZ ETMİŞTİ

Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar, NATO'nun "Varlık Gösterme Harekatları" kapsamında Doğu Akdeniz'de uçuş gerçekleştirdiği sırada Yunanistan'a ait uçaklar tarafından radar kilidi atılarak taciz edilmişti.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Yunanistan Askeri Ataşesi Milli Savunma Bakanlığı'na çağırılmış ve Yunan uçaklarının NATO görevini tehlikeye atmasına sert tepki gösterilmişti.

YUNANİSTAN KENDİNİ ELE VERDİ

'Ege Denizi semalarında hava muharebesi' başlıkları atan Yunan medyası da Türk savaş uçaklarının Kerpe'nin kuzeyine uçacağından Atina'nın haberi olduğunu yazdı. Doğu Akdeniz'e doğru seyreden Amerikan B-52 jetinin Yunan hava sahasından yalnız geçmesi ise, sıra dışı bir ayrıntı.

Kuzey Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, ittifak görevi için Salı günü savaş uçaklarını havalandırdı.

Türkiye'nin batısındaki Ege Denizi'nde ilerleyen F-16 jetlerine, önemli NATO görevi sırasında ittifakın bir başka üyesi Yunanistan tarafından radar kilidi atıldı. Yunan savaş uçaklarına karşılık verildiğini duyuran Ankara, Atina yönetiminin Ege Denizi üstünde Türkiye'yi taciz edebilmek için NATO görevlerini bile riske attığını belirtti.

Ege Denizi'ndeki eşine az rastlanır olay Türkiye tarafından NATO'ya aktarıldı. Yunanistan tarafı ise, Türk F-16 jetlerinin Yunan hava sahasını ihlal ettiğini ileri sürüyor. Resmi açıklamaya göre, Yunan hava sahasına saat 10.57'de giren ilk jetin Kerpe ve Kasos adalarının kuzeybatısındaki Divounia'da yaklaşık 9 bin metre yükseklikte uçtuğu ileri sürüldü. Atina, ikinci F-16 savaş uçağının ise üç dakika sonra Girit ve Kerpe'nin kuzeyindeki küçük ada Kamilonisi semalarında göründüğünü savundu.

Yunanistan'dan Türk F-16'larına radar kilitli taciz

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi 'ihlal'ler nedeniyle protesto ettiğini yazan Yunan medyasından Kathimerini, 'Ankara izinsiz uçuşlarda ısrar ediyor' başlığını kullandı.

Eleftheros Typos gazetesi, 'Türkler kendi kendilerini bir kez daha ifşa etti-Ege semalarında yeni izinsiz F-16 uçuşları' gibi skandal bir başlığı tercih etti.

Ta Nea gazetesi, 'Yeni meydan okuma-Türk jetleri izinsiz Kasos'un kuzeybatısında' başlıklı haberinin yanı sıra 'Yeni olay-Türkler Ege'de gerilimi artırıyor' başlıklı ikinci bir habere yer verdi.

F-35 FOTOĞRAFLARI KULLANDILAR

Proto Thema internet sitesi, 'Türkler ihlalleri siyah-beyaz yapıyor' başlığıyla sunduğu haberinde Türk savaş uçaklarının bir günde 78 kez Yunan hava sahasına giriş yaptığını iddia etti.

'Divounia adası üstünde yeni Türk izinsiz uçuşları' diyen To Vima, Türkiye'nin Ege Denizi'nde provokasyonlarını artırdığını ve büyük hava sahası ihlallerine imza attığını ileri sürdü. Gazetenin haberin fotoğrafında ABD'ye ait iki F-35 jetini kullanması ise dikkatlerden kaçmadı.

B-52'Yİ KARŞILAYAN TÜRK JETLERİ

To Vima'daki bir başka haber, 'Ege üstünde hava muharebesi-Gerçekte ne oldu?' başlığıyla yayımlandı. Ankara'nın tacizden söz eden açıklamalarına Atina'nın acil şekilde yanıt verdiğini kaydeden gazete, Yunan hava sahasından geçen bir Amerikan B-52 bombardıman uçağını öne çıkardı.

NATO uçuşu sırasında güneybatıdan Yunanistan'a yaklaşan ünlü bombardıman jeti B-52'ye geçmişte Yunan savaş uçakları eşlik ediyordu ancak son uçuşta böyle bir uygulama gerçekleşmedi.

Habere göre, B-52 Ege Denizi üstüne ulaştığında bilinmeyen beş uçak Kerpe semalarında radarda belirdi ve Amerikan bombardıman jetinin rotasına giriş yaptı. Bunun üzerine Yunan hava kuvvetleri de Girit Adası'nda konuşlanan savaş uçaklarına kalkış emri verdi.

To Vima, Yunan tarafının Türk jetlerinin NATO görevi için Ege Denizi üstünde uçacağından haberdar olduğunu ve F-16'ların bir saat erken Yunan hava sahasına girmesinin krize yol açtığını ileri sürdü.

Skai televizyonundaki haberde de, Türk jetlerinin Amerikan B-52'sine eşlik etmek için Ege Denizi üstünde seyrettiği doğrulandı ve yaşananların Uçuş Planı'nın dosyalanmaması nedeniyle gerçekleştiği savunuldu. 

Editör: TE Bilisim