Borsa İstanbul'un güvenli limanı olarak bilinen BIST 30 endeksinde yer alan Gübre Fabrikaları, güvenin boşa çıkmasıyla dikkat çekiyor. Son beş yılda 3 liradan 400 liraya kadar yükselen GUBRF hissesi, Aralık ayının başından itibaren yaşanan düşüşle 212 liraya kadar geriledi. Peki, Gübre Fabrikaları hissesi neden böyle sert bir düşüş yaşıyor?

GÜBRETAŞ HİSSE NEDEN DÜŞÜYOR?

Gübre Fabrikaları (GUBRF), %300 oranındaki bedelsiz sermaye artırım talebinin SPK tarafından reddedildiğini açıkladı. SPK, şirketin İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya'nın devam eden davasına kaynak ayırıp ayırmayacağının belirsizliği nedeniyle başvuruyu reddettiğini belirtti.

Bu haber, uzun süredir bedelsiz beklentisiyle hissenin yükselmesini bekleyen yatırımcılarda şok etkisi yarattı ve hissede çöküş başladı.

Gübretaş-3

GÜBRETAŞ HİSSE NE OLUR?

Gübre Fabrikaları (GUBRF) bilançosunda uzun süredir devam eden istikrarsızlık dikkat çekiyor. Şirket, son 4 bilanço döneminin üçünde net kar elde edemedi. Son bilançoda ise 565 milyon net kar açıkladı. Ancak, GUBRF hissesi bilanço açıklandığı gün 261 FK ve 17 PD/DD oranı ile fiyatlandı.

Gübretaş-1

Piyasada, 261 FK oranına sahip bir şirket hissesi almamanın riskli olduğu vurgulanmasına rağmen, bedelsiz beklentisi hisse talebini artırıyordu. SPK'nın bedelsiz başvurusunu reddetmesiyle birlikte ise korkulan düşüş gerçekleşti.

Hisse, 18 Aralık'ta gelen kötü haberle taban oturdu. Bu hafta içinde yaşanan düşüş, son dönemdeki toplam düşüşün sadece %40'ını oluşturdu.

Gübretaş-2

GÜBRETAŞ HİSSE YORUMU

Sosyal medyada pek çok GUBRF yatırımcısı, şirkete isyan etti. Tabana oturan hissede satış yapamayan yatırımcılar, uzman ve analistlere çıkıştı. Sermaye piyasalarının bilinen isimlerinden Perihan Tantuğ ile anonim bir hesap arasındaki diyalog dikkat çekti.

Tantuğ'un televizyon programında Gübre Fabrikaları hissesi analiz edilirken gülümsemesine sinirlenen yatırımcı, Tantuğ'a çıkıştı. Tantuğ ise anonim kullanıcının bu çıkışını yanıtsız bırakmadı ve "Size Gübre'yi ben aldırmadım. Her sabah vadelisini verip, long'da kalan eksiye geçti diye konuşuyorum. Sıkıntıyı dile getiriyorum. Gidin hıncınızı başkasından çıkarın, terbiyesizlik yapmayın yeter!" ifadelerini kullandı.