Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında, 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 58 işçi kurtarıldı. 4'ü Bartın Devlet Hastanesi, 6'sı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere 10 işçinin tedavileri sürüyor. Hayatını kaybeden işçilerden 35'i dün toprağa verilirken, 6 işçi ise bugün defnedilecek.

TESİSTE KÖMÜR ÜRETİMİNE ARA VERİLDİ

Bartın'da maden kazasının olduğu bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şu açıklamalarda bulundu:

Yangınla mücadele devam ediyor. O alanı komple kontrol altına alabilmek için kapatma kararı alındı. Şu an baraj yapma işlemleri devam ediyor. Arkasından da azot ve gerekirse su ve diğer kimyevi maddeleri ocağa basma suretiyle kontrol altına alacağız. Sonrasında tesisin yeniden üretime hazırlanabilmesi için oluşan hasarların tespiti ve bunların tesis edilmesi vs. teknik işlemleri devam edecek. Bu işler bitinceye kadar da Amasra müessesemizde de kömür üretimine ara veriyoruz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, patlamanın olduğu maden ocağında incelemelerde bulunduktan sonra, gazetecilere açıklama yaparak şunları söyledi:

"Büyük bir acı. Ateş düştüğü yeri yakar. Yüreğimiz yanıyor. Bu acıyı paylaşmak için Amasramıza geldim. Yaralılarımızın önemli bir kısmı taburcu oldu. Çam Sakura ve Bartın hastanesinde olan bazı işçilerimiz dışında hastanede yaralı kalmadı.

Tabii bu kazaların olmaması en büyük dileğimizdir. Hükümetimiz bu kazaların olmaması için ciddi tedbirler aldı. Bu tedbirler bundan sonra da devam edecektir.

5 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Bu kazanın etkin bir şekilde soruşturulması çok önemlidir. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığımız adli tahkikatı başlattı. İlk önce 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi, hayatını kaybeden işçilerin çoğalması üzerine sayı çoğaltıldı. 5 Savcımız tahkikatı yürütmektedir.

Bu olay bütün yönleriyle soruşturulacaktır. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Kimsenin endişesi ve tereddütü olmasın.

İHMAL VARSA TESPİT EDİLECEK, İLGİLİLER HAKKINDA HUKUKİ İŞLEM YAPILACAK

Savcılığımıza ve ayrıca Adli Tıp'tan gelen arkadaşlarımıza da burada huzurlarınızda teşekkür ediyoruz. Tahkikatı tüm Türkiye gibi biz de takip edeceğiz. İçerde soğutma çalışmaları henüz bitmediği için delil tespiti yapma imkanı henüz yok. Herhangi bir ihmal, kusur veya başka sebep varsa tespit edilecek ve ilgililer hakkında hukuki işlem yapılacaktır. Bakanlık olarak bu süreci yakından takip edeceğiz. Şehitlerimize rahmet, yakınlarına sabır diliyorum."

Editör: TE Bilisim