Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlamanın meydana geldiği Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde işlemler bitene kadar kömür üretimine ara verdiklerini açıkladı.

  Bakan Dönmez, maden ocağı bölgesinde yaptığı açıklamada, dün itibarıyla 41 işçinin cenazesinin çıkarıldığını bildirdi.

'KÖMÜR ÜRETİMİNE ARA VERİYORUZ'

  Bugün de teknik güvenlik ve emniyet ekiplerinin ocakta kısmi devam eden yangınla mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Dönmez, "Şu anda baraj yapma işlemleri devam ediyor. Arkasından da azot ve gerekirse su ve değer kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle orayı tamamen kontrol altına alacağız. Sonrasında tabi tesisin yeniden üretime hazırlanabilmesi için oluşan hasarların tespiti, bunların tekrar tesis edilmesi ve benzer teknik işlemler devam edecek. Tabii ki bu işlemler bitinceye kadar Amasra Müessesemizde kömür üretimine ara veriyoruz." diye konuştu.

'HEM BAŞSAVCIMIZA HEM ADALET BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

  Bakanlarla sahada inceleme ve taziyelerde bulunmak üzere ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Dönmez, "Kimliklerin tespiti anlamında ciddi görevler düşüyordu, çok seri şekilde hareket ettiler. Hem başsavcımıza hem Adalet Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum." dedi.

BAKAN BOZDAĞ: 'SORUŞTURMAYI 5 SAVCI SÜRDÜRÜYOR'

  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, maden ocağındaki patlama hakkında, "Soruşturmayı 5 savcı sürdürüyor. Kafalarda ne kadar soru varsa hepsinin cevabı tahkikat sonucunda ortaya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLERİMİZİ SAĞ SALİM KURTARMAK İÇİN UĞRAŞTILAR'

Bozdağ, “Kazanın olduğu andan itibaren Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Enerji Bakanımız, İçişleri ve Çalışma bakanımız olay yerinde oldular ve kazanın arkasından içeride olan işçilerimizi sağ salim kurtarmak ve onlara ulaşmak için uğraştılar” ifadelerini kullandı.

'BU OLAY BÜTÜN YÖNLERİYLE SORUŞTURULACAKTIR'

“Bu kazanın etkin bir şekilde soruşturulması çok önemlidir” diyen Bozdağ, “Bartın Cumhuriyet Başsavcılığımız kazanın soruşturulması için adli tahkikat başlattı. Amasra Cumhuriyet Savcılığı bu tahkikatı yürütüyor. İlk önce 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi. Ancak olayda hayatını kaybeden işçilerimizin çoğalması üzerine sayı 5’e çıkarıldı. Şu anda 5 cumhuriyet savcımız olayın tahkikatını sürdürmektedir. Buradan kamuoyuna açıkça ifade etmek isterim ki bu olay bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır.

'BUNDAN SONRAKİ TAHKİKATI YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ'

"Kafalarda ne kadar soru varsa bunların hepsinin cevabı tahkikat sonunda ortaya çıkacaktır. Amaç maddi hakikati bütün gerçekliğiyle ortaya çıkarmaktır. İhmal, kusur kimden kaynaklanıyorsa hukuk bunlarla ilgili gereği yapacaktır. Bundan kimsenin endişesi ve tereddüdü olmasın. Olayın ilk duyulduğu andan itibaren Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçmiştir. Bundan sonraki tahkikatı yakından takip edeceğiz. İçeride soğutma çalışmaları bitmediği için bir delil tespiti yapma imkanı henüz yok. Bundan sonraki süreçte soruşturmanın gerekleri neyse yerine getirilecektir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim