Canlı yayında açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş Mayıs ayı ihracaat rakamlarını açıkladı. Bakan Muş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Mayıs ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 artışla 19 milyar dolara ulaşmıştır. Bu tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatıdır. Türkiye Ekonomisi 2021'de yakaladığı büyüme ivmesini 2022'de de sürdüreceğiz. 

Bakan Muş ihracat rakamlarını açıkladı - enBursa Haber

2022 yılının ilk 5 ayında en yüksek aylık ihracatına ulaşarak rekorlar kırmış olduk. Mayıs ayı dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla göre yüzde 31.1 artışla 48.6 milyar dolara yükselmiştir. Mayıs ayı ithalatımız ise 29.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Enerji kalemi 6.9 milyar dolarlık pay ile bu ay ithalatımızda önemli bir yer tutmuştur.

Ocak-Mayıs dönemi ihracatımız enerji hariç 96.8 milyar dolara ulaşmış olup, dış ticaret hacmimiz 202.8 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 91.3 düzeyinde gerçekleşmiş bulunmaktadır. 242.6 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımız da sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine kararlı adımlarla yaklaşıyoruz.

"ÜRETİM, YATIRIM VE İSTİHDAM DENKLEMİNİ HER FIRSATTA DİLE GETİRİYORUZ"

Mayıs ayı boyunca Bosna Hersek, İspanya, Etiyopya gibi ülkelerle ikili ilişkilerimizi kapsamlı bir biçimde değerlendirdik. İstişarelerimizi yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. 25 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ülkemizin transit ticarette bir çekim merkezi olmasIna katkı sağlayacak yenilikler hayata geçirilmiştir.

Çağımızda bir ekonominin refahını artırmanın yolunun yüksek katma değerli üretimden geçmekte olduğunu hepimiz biliyoruz. Yatırım kararlarını bu yönde alarak verimlilik artışına giden aktörlerin küresel ekonomideki payı artacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği yatırım, üretim, yatırım ve istihdam denklemini her fırsatta dile getiriyoruz.

Sizlerin gayretleri ile geçtiğimiz yılda olduğu gibi 2022’de ihracatın ekonomik büyümede ana unsur olacağına inanıyorum. Sanayimizde son günlerdeki atılımlara devam edeceğine inanıyorum."

Editör: TE Bilisim