Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde saat 18.15 sıralarında bir patlama meydana geldi.

ŞEHİT SAYISI 40'A YÜKSELDİ

07.30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklmasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. 40 Şehidimize ulaştık. Kahraman madecilerimiz arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanede. 40 madencimizin kimliği belirlendi. 26 şehidimizin kimliğini açıklamıştık. 14 şehidimizin kimliğini de kamuoyuyla paylaşacağız. 1 madenci için belirsizlik var.

Bu çalışmaların başından itibaren ailelerle buradaydık. Ateş düştüğü yeri yakar. Allah hem milletimize hem ailelerine hem mesai arkadaşlarına hem de tüm madencilere sabır versin."

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRMEMİZ GRİZU PATLAMASI YÖNÜNDE

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu bilgileri verdi: "Yaralılarımız var. Arkadaşlarımızın yaptığı ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Fayton dediğimiz mini raylı sistem galerilerin bir kısmına ulaşıyor. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında herhangi eksikliğimiz yok. Sürekli koordinasyon içindeyiz. İlk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu yönünde. 10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN'A DOĞRU YOLA ÇIKTI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde yaşanan maden ocağı patlaması nedeniyle bugün Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceği öğrenildi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: DEVLETİMİZ TÜM KURUMLARI VE İMKANLARI İLE ÇALIŞMAKTA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlama haberini büyük üzüntüyle öğrendiklerini kaydetti.

Meclis Başkanı Şentop, "İşçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için devletimiz tüm kurumları ve imkanlarıyla çalışmaktadır. Cenab-ı hak ülkemizi ve milletimizi korusun." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, ayrıca bugünkü Gaziantep programını iptal ettiğini açıkladı.

OLAYLA İLGİLİ 4 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirmiştir.

BOZDAĞ: HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bakan Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Amasra'da maden ocağındaki patlama sebebiyle yaralanan ve madende mahsur kalan işçiler ile ailelerine geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yaralı işçilere de acil şifalar dileyen Bozdağ, "Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır." ifadelerine yer verdi.

BAKAN YANIK: PSİKOSOSYAL EKİPLERİMİZ DERHAL BÖLGEYE İNTİKAL EDİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabı Twitter'den yaptığı paylaşımda, "Bartın Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan ve mahsur kalan işçilerimize geçmiş olsun dileklerimizle dualarımızı gönderiyoruz. Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

AFAD: PATLAMANIN NEDENİ HENÜZ BELİRLENEMEDİ

AFAD tarafından yapılan açıklamada “Bartın ili Amasra ilçesinde Taşköprü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’ne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir.” dendi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: RESMİ MAKAMLARIN DIŞINDAKİ BİLGİLERE İTİBAR EDİLMEMELİ

İletişim Başkanlığı'ndan sosyal medya Twitter üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Amasra Taşköprü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir.

ÇELİK: DEVLETİMİZİN BÜTÜN İMKANLARIYLA OLAY YERİNDE

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Bartın Amasra’daki maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz… Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması için dua ediyoruz. Devletimiz bütün imkanlarıyla olay yerindedir. Tüm imkanlar seferber edilmiştir" ifadelerini kullandı.

KIZILAY: BÖLGEYE KAN SEVKİYATI YAPILDI

Kızılay'dan olayla ilgili yapılan açıklamada, "Bartın maden ocağında meydana gelen patlama akabinde olası kan ve plazma ihtiyacına karşı Bartın ve çevre illerde bulunan hastanelere kan sevkiyatı yapılmıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dendi.

AK PARTİ BARTIN MİLLETVEKİLİ TUNÇ: OCAĞA ULAŞMA KONUSUNDA SIKINTI YOK

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç,

Şu anda ocağın başındayız. Olay çok daha yeni. Bütün ekiplerin hepsi teyakkuz haline geçtiler. Patlamanın sebebi henüz belli değil. Trafo ve grizu diyenler de var. Şu anda kurtarma ekipleri bölgeye indiler. Orada yaralı olan işçilerimizi kurtarmaya devam ediyorlar. Ocağa ulaşabilme noktasında sıkıntı yok. Henüz patlama sebebini öğrenmiş değiliz. Sayın valimiz burada şu anda. Bakanlarımız da bölgeye intikal ediyorlar.

İnşallah hiçbir kardeşimizin bu kazayı atlatacak diyoruz. TTK'nın arama ekipleri çok tecrübeli. Ocağa indiler şu anda işçilerimizi kurtarmaya devam ediyorlar. Şu anda kurtarma ekipleri, teknik ekipler kurtarmaya yoğunlaşmış durumda. Onları meşgul etmemiz doğru değil. Temennimiz bu patlama tesiri fazla olmayan patlama olsun, işçilerimiz hayatını kaybetmesin, bütün duamız bu.

"GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ"

  Yer altından kendi imkanlarıyla çıktığını belirten bir işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

BARTIN BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

  Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca, Amasra'daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Bartın'ın Amasra ilçesindeki taş kömürü maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Olaya ilişkin 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği, soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edildiği kaydedildi.

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

  Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen patlamada maden işçileri, arkadaşlarının kurtarılma çalışmalarını endişe içinde izledi.

Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlama sonrası, istirahatte olan maden işçileri de arkadaşlarını kurtarmak için bölgeye geldi. Endişeli gözlerle kurtarma çalışmalarını izleyen maden işçisi Metin Ayaş, büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Gündüz mesaisinde çalıştığını belirten Ayaş, olayı duyunca arkadaşlarını kurtarmak için bölgeye geldiğini sözlerine ekledi. İşçilerin endişeli bekleyişi kameraya yansıdı.

Maden ocağı önünde ekiplerin dağıttı battaniye ile ısınmaya çalışan aileler burada maden ocağından gelecek haberi bekliyor. Aileler birbirlerini teselli ederken ekiplerin de hummalı çalışmaları sürüyor.

MADENDE İŞÇİSİ ÖZMEN: HERKES CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR

Bartın'da patlama meydana gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki arkadaşlarını kurtarmaya çalışan maden işçisi Öner Özmen, yaşadıklarını anlattı.

Evli ve bir çocuk babası 10 yıllık maden işçisi Özmen, arama kurtarma amacıyla şefleriyle ocağa indiklerini söyledi.

Yaklaşık 3 kilometre yürüyerek eksi 350 kotuna indiklerini anlatan Özmen, "Bant sistemimiz vardı, onlar dağılmış. Gaz, genizleri yakıyordu. Gittiğimizde arama kurtarmalar, amirlerimiz ve müdürlerimiz zaten olay yerindeymiş. Arkadaşlarımızın yanlarına biz de gittik." diye konuştu.

Özmen, normalde kendisinin çalıştığını belirterek şunları kaydetti:

"Vardiyaya da kalabilirdim. Buradan saat 4 gibi çıktım hatta işe giden arkadaşlarımla vedalaştım. Vedalaştım derken; bir arkadaşımız vardı, elbisemi almaya gelmiştim, onu gördüm. 'Hayırlı işler' dedik birbirimize, gülerek gitmiştik. Mesaiye kalabilirdik.

Olayı duyar duymaz bütün madenci arkadaşlarımız, burada omuz omuza çalıştıkları arkadaşlarını kurtarmak için seferber oldu, aşağıda hala çalışıyorlar. Herkes canla başla çalışıyor."

Her türlü cihazlarının bulunduğunu aktaran Özmen, "Her türlü önlem alınıyor ama beklenmedik, ani durumlar oluyor. Ani durumlarda bazı şeyler gelişiyor. Oksijen cihazlarımız, kişisel koruyucu aletlerimiz, her şeyimiz var, tamdır yani. Bunların denetlenmesi de yapılıyor. Her türlü önlem alınıyor, onlarda sıkıntı yok ama grizu farklı bir şey." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim