Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, ülke tarihimizin en büyük yıkımlarından birine sebep oldu. Deprem nedeniyle 47 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin etkili olduğu şehirlerde sayısız bina yıkılırken, bazı yerleşim bölgeleri tamamıyla yok oldu. Bununla birlikte büyük felaketin ardından dünyaca eşine az rastlanır bir yardım seferberliği gerçekleştirildi. Çok sayıda ülkeden arama kurtarma ekipleri ve yardım gelirken, dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres de, felaketin ikinci gününde afet bölgesindeydi.

750 NOKTADA GÜNLÜK 300 BİN ÖĞÜNDEN FAZLA YEMEK DAĞITILDI

Kendi çabalarıyla Kahramanmaraş merkezli afet bölgesine ulaşan ve depremin etkilediği tüm şehirleri dolaşan Andres, oldukça kısa bir süre içerisinde yemek pişirebilmek için hazırlıklara başladı. Jose Andres önderliğindeki World Central Kitchen'ın, deprem bölgesine bugüne kadar 14 mutfak kurduğu, organizasyonun 750 noktada günlük 300 bin öğünden fazla yemek dağıttığı ve 50 yerel restoranın da tüm masraflarını karşıladığı öğrenildi.

'BİR ŞEF OLARAK İNSANLARA NASIL YARDIM EDEBİLİRİM?'

2010 yılında Haiti’de meydana gelen depremin ardından bölgeye giden İspanyol şef, bölgeden ayrıldıktan sonra bir şef olarak insanlara nasıl yardım edebileceğini düşündüğünü söyleyerek “World Central Kitchen” isimli, kar amacı gütmeyen yardım organizasyonunu kurduğunu belirtti.

TÜM MAĞDURLAR İÇİN PİŞİRİYOR

Jose Andres afet bölgelerinin tanınan simalarından biri. Dünyaca ünlü şef, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle evini terk eden savaş mağdurları için de yemek pişiriyor, Covid kısıtlamalarında evinden çıkamayan insanlar için de. Kısacası nerede bir felaket, nerede bir insanlık dramı yaşansa Jose Andres’i ekibiyle birlikte orada görmek mümkün.

Editör: TE Bilisim