Ekran Haberden Sare Kul’un haberine göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde düzenlenen “15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ve Ağrı Halkının Duruşu” konferansına konuşmacı olarak katılan eski Ağrı Valisi Musa Işın, 15 Temmuz gecesi yaşanılanları ve Hain Terör Örgütü Fetö’nün yapılanmasını anlattı.
 
Üniversitenin Kültür ve Kongre Merkez’inde düzenlenen konferansa, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Serhat Kasalak, Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen ve vatandaşlar katıldı. Konferansta Kuran-ı Kerim okunup, şehitler için dua edildi.
 
Ağrı Valisi Osman Varol yaptığı konuşmada Türk halkının 15 Temmuz gecesinde gösterdiği mücadele ile toplumsal ve milli dayanışmalar noktasında dünyaya bir örnek olduğunu söyledi. Varol, "Dünyada darbe girişimlerinin önlendiği ve engellendiği durumlar olmuştur. Bugüne kadar dünyanın hiçbir yerinde milletin tamamen kendi imkanlarıyla hiçbir teknik imkana sahip olmadan canını ortaya koyarak ve bu kadar büyük bir birliktelik örneği göstererek gözü dönmüş hainlerin karşısına çıktığı görülmemiştir. Bu anlamda bu coğrafyanın insanı o gün akşam yine dünya tarihine çok önemli ve bundan sonra hep anılacak, bu mağduriyeti yaşayan milletlere örnek olacak bir duruş ortaya koymuştur."


 
FETÖ Telefonları Dinliyordu

 
Konferansa konuşmacı olarak katılan eski Ağrı Valisi Musa Işın, FETÖ’nün 2007 yılında telefon dinleme ve bilgi takibine başladığını, 2007-2014 yılları arasında 2 milyon 700 bin kişiyi doğrudan dinlediğini aktardı. Yıllara göre emniyet ve jandarmanın dinlenen toplam telefon sayısını da aktaran Işın, “2007 yılından itibaren FETÖ’nün dinlemelere başlaması sebepsiz değildir. 2007 yılı ve sonrasında Türkiye’de bir çok siyasi ve sosyal olay yaşanmıştır. Sa- dece 2007 yılında Hrant Dink suikastı gerçekleştirilmiş, TBMM’de Cumhurbaşkan- lığı seçimi oylaması yapılmış ancak Sayın Abdullah Gül’ün seçilmemesi için Genel Kurmay Başkanı 27 nisan 2007’de muhtıra vermiş, eş zamanlı olarak CHP Anayasa Mahkemesi’ne giderek Cumhurbaşkanı seçiminin durdurulmasını istemiş, Anayasa Mahkemesi TBMM’ndeki Cumhurbaşkanı seçim oylamasını, toplantı yeter sayısının 367 olması gerekir kararıyla, imkansız hale getirmiş, Hükümet bu kördüğümü çözmek için derhal erken seçim kararı alıp 22 Temmuz’da genel seçimlere gitmiş, halktan aldığı büyük destekle (%46,5) Sayın Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı seçtirmiştir.”
 
2007 yılından 15 Temmuz darbesine kadar Türkiye’nin gündemini meşgul eden benzer mahiyetteki çok önemli siyasi ve sosyal hadiselerin yaşanmaya devam ettiğini belirten Işın, “Kurulduğu günden itibaren devleti ele geçirmeyi kafasına koyan FETÖ’nün bu hengamede uslu uslu oturmasını beklemek eşyanın tabiatına aykırıdır. Nitekim onlar da boş durmamış, herkesi dinlemeye başlamış ve operasyonlara, kumpaslara, kişilik suikastlarına hazırlık yapmıştır.”
 
 
2014 Yılında Dinlenme Sayısında %90 Azalma
2014 yılında dinlenen kişi sayısında büyük bir azalma olduğuna değinen Işın, “2014 yılında dinleme sayısında %90 azalma olduğu görülmektedir. Bunun ne- deni 17/25 Aralık hükümeti yıkma teşebbüsünün akabinde FETÖ ile bağlantısı olanların Emniyet ve Jandarmadan temizlenmeye başlanmasıdır.”


 
 
Ezanın Susturduğu Darbe Girişimi

 
Eski Ağrı Valisi Musa Işın, 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’ni ve halkın mücadelesinden söz ederek o geceyi şöyle anlattı “Sayın Cumhurbaşkanımızın saat 00.37’de CNN TÜRK’e bağlanarak “milletin üstünde kimseyi tanımadığını” haykırarak tüm halkımızı meydanlarda darbeye karşı direnmeye çağırmasıyla halkımız sel gibi meydanlara aktı. Halkın iman ve cesareti ne top, ne tank, ne tüfek dinlemedi. Uçaklara, tanklara meydan okudu. Sabaha kadar sadece imanı ile hainlerle boğuşarak uçağı, helikopteri, topu-tüfeği alt etti. Minarelerden okunan salalar darbecilerin içine korku salmıştı. Rüzgarın Ad kavmini helaki esnasında asilerin içine saldığı korku ve ürperti gibi. Ezanı susturan darbe- lerden ezanın susturduğu darbeyi yaşıyorduk. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir meydan okumaydı, darbecilere karşı
Bu kahraman millet sabaha kadar darbecilerle savaşarak 249 şehit ve 2193 gazi vererek vatanını, devletini, namusunu, dinini, istiklal ve istikbalini korudu. Tür- kiye açık bir işgal hareketinden kurtuldu.”
 
15 Temmuz Gecesi: Ağrı
 
O gece ne olduğunu tam kestiremediklerini dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın NTV’ye bağlanarak askeri kalkışma açıklaması yapmasıyla darbe girişimi olduğunu anladıklarını ve ağrı halkını hükümet konaklarına davet ettiğini anlatan Işın, “Özel Kalem Müdürüne Valiliği açmalarını söyledim. Emniyet müdürünü arayarak darbe teşebbüsü olduğunu, bütün polisleri hükümet konağı önüne toplayarak direneceğimizi söyledim. Bu arada saat 10.30 gibi, Belediye Başkanı Sırrı Sakık beni arayarak olup biteni öğrenmeye çalıştı; “darbe oluyor” dediğimde “ne yapacaksınız” diye sorunca “silahla direneceğiz, teslim olmayacağız” dedim. Akşam Saat 11’de Valiliğe geçerek hem askeri cenahla görüşmeye çalışıyor, hem de televizyondan darbenin rengini öğrenmeye çalışıyoruz. HDP, parti olarak 15 Temmuz darbe gecesinde bir tarafa çekilip seyirci olmayı yeğlerken, hakkını teslim edelim, Sırrı Bey darbeye karşı gece destek için Valiliğe gelerek bizim yanımızda yer aldı.”
 
Askeri darbe girişiminin halk desteği olmadan önlenemeyeceğini önceki darbelerden biliyoruz diyen Işın, “Saat 00.05’de tweet hesabımdan aynen “TSK içindeki ihanet şebekesi (paralel yapı) darbe teşebbüsünde bulunuyor. Bütün halkımızı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum.” Çağrısında bulundum. Kimsenin hesaba bakmadığını görünce saat 00.12’de daha açık ikinci bir tweet daha atarak “Ağrı halkını il ve ilçe- lerde hükümet konaklarında demokrasiye sahip çıkmaya bekliyoruz” çağrımı yeni- ledim. Keza, bunun yeterli olmayacağını düşünerek il Müftümüz İbrahim Gemici’yi de arayarak “minarelerden halkı hükümet konakları önünde darbeye karşı çıkmaya davet edelim”  dedim”


 
Ağrılılar Valilik Önüne Toplandı
 
Minarelerden yapılan çağrıdan sonra halkın düğüne gider gibi sokaklara çıktığını ve valilik meydanına 15 bin kişinin toplandığını söyleyen Işın, “Ağrı’nın minarelerinden “gelin valiliğin önünde darbecilere karşı çıkın” çağrısı üzerine binler sel gibi meydana doldu. Yediden yetmişe çocuk, genç-yaşlı, kadın-erkek herkes sanki düğüne gider gibi kahraman ve vatansever Ağrılılar konvoyla, kornayla ana caddeden akın etmeye başladı. O kısa sürede o kadar ay- yıldızlı şanlı bayrağı nereden bulmuşlardı. 10 metre boyunda uzun bayraklar sanki bugünlere özel saklanmıştı. Kimse boş gelmemişti, bir şey bulan kapıp gelmişti; kimi taban- casını, kimi tüfeğini, kimi sopasını kapıp gelmişti. Hepsi nereye ve niçin gideceğini bilerek gelmişti. Hepsi topa, tanka, tüfeğe meydan okumak için gelmişti. Hepsi ölüme meydan okumak için gelmişti. İmanları çağlar gibi coşmuştu.”
 
Şehit  Olanlar Adına 251 Fidan

 Programın ardından protokol ve vatandaşlar, Türk bayraklarıyla üniversite yerleşkesinde yürüyüş yaptıktan sonra 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olanlar ansına 251 fidan dikildi.

 
 


 

 
 


 

Editör: TE Bilisim