Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son viraja girildi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemenin 7 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. EYT düzenlemesinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanarak emeklilik hakkı elde edecek. Yaş sınırı kaldırılan EYT düzenlemesi ile erkekler için 25 yıl hizmet ve prim şartı, kadınlar için ise 20 yıl ve prim şartı geçerli olacak. Prim günü eksik olanlar ise askerlik ve doğum borçlanması yaparak eksik primlerini tamamladıktan sonra emekli olabilecekler. Eksik primler yurt dışı borçlanmasıyla da tamamlanabilecek. EYT'de emeklilik başvuruları düzenleme hayata geçtikten sonra yapılabilecek.

EYT EMEKLİLİK DİLEKÇELERİ NASIL VERİLECEK, BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

Başvurular, EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra e-devlet veya SGK il müdürlükleri üzerinden yapılabilecek.

EYT MEKLİLİK BAŞVURULARI E-DEVLETTEN NASIL YAPILACAK?

Başvurularını e-Devlet’ten yapmak isteyen EYT’lilerin başvuru ekranında ‘gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi’ seçeneğini işaretlemesi, ‘tahsis talep türünde’ ise yaşlılık aylığı seçeneğinin seçilmesi gerekiyor. SSK kapsamında aylık talebinde bulunacak olanlar 4A SSK seçeneğini, Bağkur kapsamında aylık talebinde bulunacak olanların ise 4B Bağkur seçeneğini işaretlemesi gerekiyor.  Bunlardan sonra ise son adım olan banka bilgileri de seçildikten sonra başvuru tamamlanmış olacak.

‘EMEKLİLİK HAKKI YAZISI’

Çalışmakta olan EYT’lilerin ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘emeklilik hakkı yazısı’ alması gerekiyor. Bu yazı SGK’dan alındıktan sonra iş veren teslim edilecek. Emekli olacaklar daha sonra ise işlerinden ayrılabilecek. Çalışmayan EYT’lilerin ise SGK’ya tahsis talebinde bulunması gerekiyor.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Başvuru dilekçesi verildikten sonra emekli aylıkları dilekçenin verildiği ayı takip eden ayın başında ödenmeye başlanacak.

Editör: TE Bilisim