Kötü beslenme alışkanlığı günümüzün en büyük sorunları arasında yer alırken başta obeziteye bağlı olmak üzere tedavisi zor hastalıklara yol açıyor. ABD'de yapılan bir araştırmada, “ultra-işlenmiş” gıdalar tüketen yetişkinlerin, tüketmeyenlere kıyasla ciddi oranda daha fazla mental rahatsızlık belirtileri gösterdiğini kanıtlandı. Bu tür gıdaları fazlaca tüketenler kişilerin hemen hepsinin, kaygılı hissetmedikleri bir tek gün bile olmadığı sonucu ortaya çıktı.

Uzman Klinik Psikolog Betül Aydınaydoğdu
Uzman Klinik Psikolog Betül Aydınaydoğdu

Yapılan araştırmada ilginç sonuçlar çıktığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Betül Aydınaydoğdu, şunları söyledi:

Depresyonun ruh sağlığı kadar beden sağlığıyla da ilgili olduğunu düşünmek gerekebilir. İşlenmiş gıdalar ruh sağlığını riske atan sebeplerden biridir. Bu gıdaların içerisine yoğun katkı maddeleri kullanıldığı için bu yiyecekler düşünme yeteneği, dikkat ve hafıza yeteneklerini zayıflatıp ruhsal açıdan bozulmalara neden olmaktadır. İşlenmiş gıda tüketicilerinin, yapılan araştırmalar sonucunda demans, anksiyete ve depresyon  hastalığına yakalanma oranları yüksek olduğu görülmüştür.

''İŞLENMİŞ GIDALAR NEGATİF RUH HALİNE SEBEP OLUYOR''

Public Health Nutrition dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları, işlenmiş gıdaları çok az tüketenlere kıyasla çok fazla tüketen bireylerin negatif ruh sağlığı belirtilerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar gösterdiğini açıkça ortaya koyuyor. 

Depresyon – Uzm.Dr. Berna ERMİŞ – Bursa Psikiyatrist, Psikoterapist,  Psikiyatri Uzmanı

''HASTANIN ALDIĞI BESİNLER TEDAVİ PLANINDA OLDUKÇA ÖNEMLİ''

18 yaş üstü 10.359 yetişkin üzerinde yapılan incelemelere göre, ultra işlenmiş gıdalar tüketenlerin “zihinsel olarak sağlıklı” ve “tamamen kaygısız” hissetikleri gün sayısının da önemli ölçüde daha düşük olduğu görüldü.


Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan

İşlenmiş gıdalarda kimyasallar bulunduğunu ve bunların bedensel olduğu kadar mental olarak da olumsuz etkiye neden olduğunu belirten Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, şu ifadeleri kullandı:

"İşlenmiş gıdalarda bozulmayı etkileyen kimyasallar vardır. Bu kimyasallar duygu durumunu etkiler. Ayrıca bu kimyasallar iştahı, uykuyu, uyanıklığı, tepki hızını, karar verme düzeyini, hareketlerde yavaşlama, kararsızlığı, öfke eşiğini, cinsel isteği, cinsel hazzı,açlığı, tokluğu, kaygı düzeyini, panik atağı,psikomotor aktiviteyi etkilediğini klinik tecrübe ve muayeneden biliyoruz.

''CİLT LEZYONUNA SEBEP OLABİLİR''

Bu kimyasallar önce ekşime yanma şişkinlik kabızlık veya ishal karın ağrısı gibi mide bağırsak şikayetlerine neden olur. Ardından cilt lezyonlarına ; kızarıklık kaşıntı döküntü ciltte kuruluk gibi sonrada ruh sağlığını etkiler.

Editör: TE Bilisim