Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. Artçı depremlerin arasından, saat 13.24'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde sarsıcı bir deprem daha meydana geldi.

ART ARDA DEPREMLER

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. 04.26'da Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve saat 04.36'da Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere yüzlerce artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi. Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamın da depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi.

FELAKETTE AĞIR BİLANÇO

İlk belirlemelere göre depremde 2 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi de yaralandı. AFAD ve Kızılayın yanı sıra devletin tüm kurumları ilk andan itibaren yardım ve arama-kurtarma çalışmaları için bölgeye koştu. Gönüllü vatandaşların da katıldığı arama-kurtarma çalışmalarının ilk saatlerinde binlerce vatandaş göçük altından kurtarıldı.

TÜRKİYE SEFERBER OLDU

Depremden sonra Türkiye’nin dört bir yanında yardım seferberliği başlatıldı. Kızılay; çadır, battaniye, ısıtıcı ve sıcak yemek dağıtımı için ilgili ekipmanlarını bölgeye gönderirken, belediyeler ve vatandaşlar da yurdun dört bir yanında harekete geçti. Afetzedeler için toplanan giyecek ve gıda yardımları tırlarla deprem bölgesine doğru yola çıktı.

TSK VE JANDARMADAN ‘OHAL’ İLANI

Deprem sonrası arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken TSK ve Jandarma deprem bölgesinde olağanüstü hal ilan etti.

TSK’DAN HAVA YARDIM KORİDORU

Depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için çok sayıda nakliye uçağını devreye sokan Türk Silahlı Kuvvetleri, ‘hava yardım koridoru’ oluşturdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, birliklerde yapılan sayımlar sonucunda üç askerin şehit olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

3 BİNİN ÜZERİNDE MEHMETÇİK, DEPREM BÖLGESİNDE

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburları dahil toplam 3 bin 500 personelin katıldığını belirterek, "A400m nakliye uçakları dahil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 73 sorti destek uçuşu gerçekleştirildi. Ayrıca afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için 2 Akıncı TİHA görevlendirildi" dedi.

MEHMETÇİK YARALARI SARMAK İÇİN ENKAZ ALANINDA

Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu 10 ilde kahraman Mehmetçik depremzedeler için seferber oldu.

Depremle sarsılan bölgelere intikal eden ekipler, afetzedelerin yaralarını sarmak için ilk andan itibaren enkaz alanlarına giderek arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

PAZARCIK’TA GÜNEŞ AİLESİNE

Kahramanmaraş Pazarcık ilçe merkezinde bulunan 6 katlı binada yaşayan 4 kişilik Güneş ailesi de enkaz altında kaldı. Anne, baba ve erkek çocuk sabah erken saatlerde kurtarıldı ancak 5 yaşındaki Ayşe Kübra Güneş’e ulaşmak kolay olmadı. Öğretmenler, sağlık ekipleri ve jandarmanın çalışmasıyla Ayşe Kübra Güneş’in yeri tespit edildi. Ekipler 5 yaşındaki kız ile sürekli konuşarak, sakin tutmaya çalıştı. Minik kız, ekiplerin telkiniyle babasına enkaz altından ‘İyiyim’ mesajı da gönderdi. Minik Ayşe, ekiplerin çalışması sonucu depremden 7 saat sonra canlı olarak enkazdan çıkartıldı.

MEHMETÇİK’TEN DEPREMZEDELERE SICAK YEMEK

Malatya 2. Ordu Komutanlığında görevli askerlerin, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen iki depremin ardından çalışmalarının sürdüğü noktalarda yemek dağıtımı gerçekleştirdiğini bildirildi. Konuya ilişkin açıklama, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada; birliklerin, deprem bölgesine seyyar mutfak desteği de sağlayacağı kaydedildi.

3 binin üzerinde Mehmetçik, deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor

DİYARBAKIR'DA JANDARMA EKİPLERİ BİRİ ÇOCUK 3 KİŞİYİ ENKAZ ALTINDAN KURTARDI

Diyarbakır'da, jandarma ekiplerince, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan binanın enkazından biri çocuk 3 kişi çıkarıldı.

Jandarma Genel Komutanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Diyarbakır Sualtı Arama Kurtarma Timinin, 5 Nisan Mahallesi'nde yıkılan bir binada bulunan, biri çocuk 3 kişiyi kurtardığı bildirildi.

Paylaşımda, "Bir ses, bir nefes, bir umut. Diyarbakır Sualtı Arama Kurtarma Timimiz, 5 Nisan bölgesinde yıkılan bir binada bulunan ikisi yetişkin, biri çocuk 3 vatandaşımızı kurtararak, sağlık ekiplerine teslim etmiştir." ifadesi kullanıldı.

KÜÇÜK LEYLA'YI ENKAZDAN ÇIKARDI

Gaziantep Nurdağı'nda enkaz altında kalan Leyla isimli küçük kız Mehmetçik tarafından kurtarıldı. MSB o anların videosunu, "Mehmetçiklerimiz, devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla omuz omuza vatandaşlarımızın yardımına koşmaya devam ediyor. Gaziantep Nurdağı’nda enkaz altında kalan bir yavrumuz daha Mehmetçiklerimiz tarafından sağ salim kurtarıldı" notuyla paylaştı.

JANDARMALAR İSTANBUL’DAN HAREKET ETTİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’dan 53'ü Jandarma Arama Kurtarma (JAK) olmak üzere 376 jandarma personelinin deprem bölgesine hareket ettiğini bildirdi.

ENKAZ ALTINDA KALAN KEDİYİ JANDARMA KURTARDI

Deprem sonrası Diyarbakır'da çöken iş merkezi enkazından bir kedi kurtarıldı.

TOKAT'TAN JANDARMA EKİPLERİ GAZİANTEP'E GİTTİ

Gaziantep ilinde meydana gelen depremde arama/kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere; Tokat Jardarma Komando Özel Harekat Tabur Komutanlığı’ndan toplam 177 personel, Tokat Jandarma Komando Tabur Komutanlığından toplam 140  personel, olmak üzere toplam 317 personel Gaziantep’e gitti.

ŞANLIURFA’DA JANDARMADAN DEPREMZEDELERE HAYAT ELİ

Şanlıurfa Jandarma İl Komutanlığı, depremin yaşandığı andan itibaren harekete geçti. Jandarma ekipleri, enkaz altına kalan vatandaşların kurtarılması için Jandarma İl Komutanı Tuğgeneral Mücahit Avkıran’ın koordinesiyle sahada seferber oldu.

Jandarma ekipleri, diğer kolluk kuvvetleri ve yardım ekipleriyle birlikte enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarında yer aldı.

Editör: TE Bilisim