Saros Araştırma Şirketi, "Türkiye Gündemi ve Siyaset Araştırması Mart 2023" araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Anket, Türkiye genelinde 12 bölgede, 16’sı büyükşehir olmak üzere 19 ilde 87 ilçe ve bu il ve ilçelere bağlı olan belde, mahalle, köyde yapıldı.

Ankette seçmen niteliği kazanmış olan 18 yaş üstü toplam 10 bin 826 kişiye 14 Mayıs’ta yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde hangi partiye ve hangi Cumhurbaşkanı adayına oy vereceği sorusu yöneltildi. Ayrıca ankete katılan katılımcılara, Türkiye’nin en önemli sorunu, hangi partilerin sorunları çözebileceği, hükümetin performansı, en beğenilen lider ve deprem sürecinin doğru yönetilip yönetilmediğine ilişkin çeşitli sorular da yöneltildi.

Ekran Haber anket sonuçlarını derledi. İşte, partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının oy oranları ve konu ile ilgili tüm ayrıntılar...

ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI BÖLGELERE GÖRE KİŞİ SAYISI

İstanbul Bölgesi: 2109
Batı Marmara Bölgesi: 478
Ege Bölgesi: 1382
Doğu Marmara bölgesi: 1073
Batı Anadolu Bölgesi: 1096
Akdeniz Bölgesi: 1517
Orta Anadolu Bölgesi: 492
Batı Karadeniz Bölgesi: 651
Doğu Karadeniz Bölgesi: 382
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi: 274
Ortadoğu Anadolu Bölgesi: 446
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 926

1- SİZE GÖRE, BUGÜN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?

Şubat ayında yaşanan deprem felaketinden sonra yapılan araştırmada yöneltilen “Size göre, bugün Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların neredeyse yarısı “ekonomi” cevabını vermiştir. Anket sonuçlarında ülkenin en büyük sorununun yüzde 42,2 ile “ekonomi” olduğu belirtilirken deprem ise ekonomiden sonra yüzde 18,7 ile ikinci sırada yer almıştır. Katılımcıların yüzde 7,8’inin ülkedeki sorunlar hakkında fikrinin olmadığını beyan etmesi ise dikkat çeken bir sonuç olurken araştırma adaletsizlik yüzde 6,3, iktidar yüzde 4,6, işsizlik yüzde 4,0, muhalefet ise yüzde 3,7 oranla katılımcılar tarafından ülkenin en önemli sorunu olarak görülmüştür.

2- “SİZE GÖRE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNUNU HANGİ PARTİ ÇÖZEBİLİR?”

Araştırmada katılımcılara ikinci olarak “Size göre Türkiye’nin en büyük sorununu hangi parti çözebilir?” sorusu yöneltildi.

Yüzde 45,7’lik oranla katılımcıların neredeyse yakınına tamamının “hiçbiri” cevabını verdiği görülmüştür. Buradan ankete katılan katılımcıların neredeyse yarısı siyasi partilerin ülkedeki sorunları çözemeyeceğine inandığı sonucu çıkarılabilir.

Ankete katılan katılımcıların yüzde 24’ü iktidar partisi AK Parti’nin ülkedeki sorunları çözebileceğine inanırken yüzde 18,3’lük kısmı ise sorunların ana muhalefet partisi CHP tarafından çözülebileceğine inanıyor. Bu iki partiden sonra ise yüzde 3,9’lu oranla Memleket Partisi, yüzde 3,4’lük oranlar HDP, yüzde 2,1’lik oranla ise İYİ Parti geliyor.

3- HÜKÜMETİN DEPREM BÖLGESİNE MÜDAHALESİ SİZCE ZAMANINDA OLDU MU?

 “Hükümetin deprem bölgesine müdahalesi sizce zamanında oldu mu?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 56,6’lık kısmı “hayır” cevabını verirken yüzde 38,3’lük kısmı ise “evet” cevabını verdiği görülüyor. Yüzde 5,1 katılımcının ise bu soru hakkında fikrinin olmadığını beyan ettiği görülüyor.

4- HÜKÜMETİN AFET BÖLGESİNE MÜDAHALESİNİ YETERLİ BULUYOR MUSUNUZ?

Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru ise “Hükümetin afet bölgesine müdahalesini yeterli buluyor musunuz?” oldu. Yüzde 51,7’lik oranla ankete katılanların yarısından fazlası deprem bölgesine yapılan müdahalenin “yetersiz” olduğunu belirtirken yüzde 33,8’lik kısmın ise deprem sonrası müdahalenin “yeterli” olduğu cevabını verdiği görülüyor.

5- KURTARMA EKİPLERİNİN VAKTİNDE DEPREM BÖLGESİNE ULAŞTIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

“Kurtarma ekiplerinin vaktinde deprem bölgesine ulaştığını düşünüyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 48,2’si “hayır” cevabını verirken yüzde 37,7’lik kısmı ise “evet” cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 10,6’sı soruya “kısmen”, yüzde 3,6’sı ise “fikrim yok” cevabını verdi.

6- ASKERİN KIŞLADAN ÇIKARTILMAYIP DEPREM BÖLGESİNE GEÇ MÜDAHALE ETTİĞİ İDDİALARINA KATILIYOR MUSUNUZ?

“Askerin kışladan çıkartılmayıp deprem bölgesine geç müdahale ettiği iddialarına katılıyor musunuz?” katılımcıların yüzde 46,5’lik kısmının “hayır” cevabını verdiği, yüzde 42,7’lik kısmının ise “evet” cevabını verdiği görülüyor.

7- BAĞIŞ YAPTINIZ MI? YAPTIYSANIZ HANGİ KURUM ARACILIĞIYLA BAĞIŞ YAPTINIZ?

“Bağış yaptınız mı? Yaptıysanız hangi kurum aracılığıyla bağış yaptınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 17,8’lik kısmı “hayır yapmadım” cevabını verirken yüzde 82,2’lik kısmı ise “evet yaptım” cevabını vermiştir. Bağış yapanların yüzde 47,3’ü AFAD ve Kızılay üzerinden bağış yaptığını belirtirken yüzde 25,6’sı ise vakıf veya dernek, yüzde 9,3’lük kesimi ise bağışını AHBAP aracılığıyla yaptığını belirtmiştir.

8- YAPTIĞINIZ BAĞIŞI NEDEN AFAD VEYA KIZILAY ARACILIĞIYLA YAPMADINIZ?

Bağış yapan yüzde 34,9’luk katılımcıya “Yaptığınız bağışı neden AFAD veya Kızılay aracılığıyla yapmadınız?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 52,4’ü bu soruya “herhangi bir sebebi yok” cevabını verirken yüzde 33,9’luk kısmı ise AFAD ve Kızılay’ın topladığı bağışların yerine ulaşmadığını düşündüğü için bu kurumlara bağış yapmadığını belirtmiştir.

9- DEPREM BÖLGESİNE GİDEN SİYASETÇİLER SİZCE ÜSTLERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YAPTILAR MI?

“Deprem bölgesine giden siyasetçiler sizce üstlerine düşen görevleri yaptılar mı?” sorusuna yüzde 39 ile “hayır” cevabını verenlerin oranı en yüksek çıkarken yüzde 30,7’si ise “evet” cevabını vermiştir. Katılımcıların yüzde 20,5’i siyasetçilerin görevlerini “kısmen” yerine getirdiğini düşünürken yüzde 9,8’i ise bu soruya “fikrim yok” cevabını vermiştir.

10- DEPREMDE BU KADAR ÇOK BİNANIN HASAR GÖRMESİNİN SORUMLUSU SİZCE KİMDİR?

Yüzde 54,6’lık oranla ankete katılan katılımcıların yarısından fazlası yıkılan binalardan müteahhit firmaları ve hükümeti sorumlu tutması dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 29,7’si en fazla müteahhit firmaları sorumlu tutarken hükümetin ise yüzde 24,9’luk oranla ikinci sırada yer aldığı görülüyor.

11- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bana bir yıl verin, bir yıl içerisinde konutları yapıp teslim edeceğim” vaadini inandırıcı buluyor musunuz?

Katılımcıların yüzde 45,2’si “evet” cevabını vererek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vaadine inandığını belirtirken yüzde 45,2’si ise “hayır” cevabıyla bu vaade inanmadığını belirtmiştir.

12- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çıkmış bir tanesi Kızılay nerede diyor. Ne çadırını ne yemeğini görmedik diyor. Be ahlaksız, be namussuz, be adi günde yaklaşık 2 buçuk milyon insana bu Kızılay yemek ulaştırıyor. Böyle vicdansızlık olur mu?” söylemini doğru buluyor musunuz?

Katılımcıların yüzde 70,2 ile büyük çoğunluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemini doğru bulmadığını belirtirken yüzde 17,5’i ise doğru bulduğunu belirtmiştir.

13- Türkiye’de bugün için hayatta olan en çok beğendiğiniz devlet adamı veya siyasetçi kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 34,2’lik oranla en beğenilen devlet adamı/siyasetçi çıkarken katılımcıların yüzde 13,2’sinin bu soruya “ beğendiğim lider yok” cevabını vermesi ve yüzde 10,1’lik kısmın ise “fikrim yok” cevabını vermesi dikkat çekti.

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 10,9 oranla Erdoğan’ın ardından ikinci sırada yer alırken Mansur Yavaş ise yüzde 5,9 oranla üçüncü sırada yer aldı.

14- HÜKÜMETİN PERFORMANSINI GENEL OLARAK NASIL BULUYORSUNUZ?

Hükümetin genel performansının ölçüldüğü soruya katılımcılardan yüzde 53,9’u hükümeti “başarısız” bulurken yüzde 32,6’sı ise hükümeti “başarılı” bulduğunu belirtti.

15- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BAŞARILI MI?

“Genel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarılı buluyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 51,5’i “hayır”, yüzde 36,9’u “evet”, yüzde 8,5’i ise “kısmen” cevabını vermiştir.

16- 14 MAYIS MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNDE HANGİ PARTİYE OY VERMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Ankette katılımcılara “14 Mayıs 2023’te yapılacak milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz?” sorusu soruldu.

Ankete katılan katılımcıların yüzde 14,7’si kararsız olduğunu belirtirken yüzde 8,7’si ise oy kullanmayacağını belirtmiştir. Kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti yüzde 28,1 oy oranı ile birinci parti olurken yüzde 20,3 oy oranı ile CHP ikinci sırada, yüzde 9,8 oy oranı ile HDP üçüncü sırada yer almıştır.

Kararsızların oyları dağıtılmadan önce AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 32,8, CHP- İYİ Parti- DEVA Partisi- Saadet Partisi- Gelecek Partisi’nden oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise 30,2 çıkmıştır. Böylece Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’ndan yüzde 2,6 oy oranıyla önde çıkmaktadır.

Not: Cumhur İttifakı bileşenlerinden Büyük Birlik Partisi ile Millet İttifakı bileşenlerinden Demokrat Parti’ye ilişkin veriler ankette yer almamıştır.

Kararsızlar dağıtılmadan önce;

AK Parti: Yüzde 28,1
CHP: Yüzde 20,3
HDP: Yüzde 9,8
İYİ Parti: Yüzde 8
MHP: Yüzde 4,7
Memleket Partisi: Yüzde 2,3
DEVA Partisi: Yüzde 1
Yeniden Refah Partisi: Yüzde 0,6
Saadet Partisi: Yüzde 0,5
Gelecek Partisi: Yüzde 0,4
Türkiye İşçi Partisi (TİP): Yüzde 0,2
Diğer: Yüzde 1
Kararsızlar: Yüzde 14,7
Oy kullanmayacağım: Yüzde 8,7

Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP): 32,8
Millet İttifakı (CHP- İYİ Parti- DEVA Partisi- Saadet Partisi- Gelecek Partisi): 30,2

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra oluşan oy oranları;

Kararsızların oyları dağıtıldıktan sonra sıralama değişmezken AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 42,8, CHP- İYİ Parti- DEVA Partisi- Saadet Partisi- Gelecek Partisi’nden oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise 39,4 çıkmıştır. Kararsız oylar dağıtıldıktan sonra ise Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı’na göre 3,4 puan önde olduğu görülüyor.

Not: Cumhur İttifakı bileşenlerinden Büyük Birlik Partisi ile Millet İttifakı bileşenlerinden Demokrat Parti’ye ilişkin veriler ankette yer almamıştır.

AK Parti: Yüzde 36,7
CHP: Yüzde 26,5
HDP: Yüzde 12,3
İYİ Parti: Yüzde 10,5
MHP: Yüzde 6,1
Memleket Partisi: Yüzde 3,0
DEVA Partisi: Yüzde 1,3
Yeniden Refah Partisi: Yüzde 0,8
Saadet Partisi: Yüzde 0,6
Gelecek Partisi: Yüzde 0,5
Türkiye İşçi Partisi (TİP): Yüzde 0,3
Diğer: Yüzde 1,4

Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP): 42,8
Millet İttifakı (CHP- İYİ Parti- DEVA Partisi- Saadet Partisi- Gelecek Partisi): 39,4

17- HANGİ CUMHURBAŞKANI ADAYINA OY VERECEKSİNİZ?

İlk turda Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı geçiyor.

Ankette katılımcılara “14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunuzu hangi adaya vermeyi düşünüyorsunuz?” sorusu soruldu.

Ankette Millet İttifakı adayı yüzde 45,5 oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 1,2 puanlık fark atarak ilk sırada çıkıyor. Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 44,3. HDP adayı yüzde 4,6 oy alırken Muharrem İnce ise yüzde 3,1’lik oy oranıyla dördüncü sırada yer alıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 45,5
Recep Tayyip Erdoğan: 44,3
HDP adayı: 4,6
Muharrem İnce: 3,1
Fatih Erbakan: 1,5
Doğu Perincek: 0,4
Diğer: 0,4
Kararsızlar: Yüzde 18,7
Oy kullanmayacaklar: Yüzde 5,7

Bu sonuçlara göre Cumhurbaşkanı seçimleri ikinci tura kalacaktır.

18- İKİNCİ TURDA KAZANAN KILIÇDAROĞLU

Ankette katılımcılara “14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalır ve ikinci tura Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olursa oyunuzu hangisine verirsiniz?” sorusu soruldu.

Cumhurbaşkanı Seçimlerinin ikinci tura kaldığı senaryoda ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 53,7’lik oy oranı ile Erdoğan’ı geride bırakıyor. İkinci tur sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı ise; yüzde 46,3.

Editör: TE Bilisim