Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma yol açarken, bölge 15 gündür artçı ve bağımsız depremlerle beşik gibi sallanıyor.

HATAY DEFNE VE SAMANDAĞ'DA DEPREM

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, 3 dakika sonra ise merkez üssü ise yine Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Defne ilçesindeki deprem zeminden 16.74 kilometre Samandağ merkezli deprem ise 7 kilometre derinlikte meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.

‘ÖNCEKİ DEPREMLER TETİKLEDİ’

Depremler Hatay ve ilçeleri ile çevre il ve ilçelerden de şiddetli hissedildi. 15 gündür deprem fırtınasının yaşandığı bölgede son sarsıntılardan sonra ekipler sahada inceleme başlattı. Ağır hasarlı binaların yıkıldığı yönünde ihbarlar alınırken devriye görevinde bulunan ekipler, vatandaşları binaların çevresinden uzaklaşmaları konusunda sürekli uyarılarda bulundu. Bazı bölgelerden ambulans sesleri duyulurken, vatandaşların tedirgin olduğu gözlendi. Uzmanlar ise daha önceki depremlerin bu depremleri tetiklediği yönünde görüş belirtti. Depremlerin bölgede devam edeceği uyarısında da bulunuldu.

BİRÇOK ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı da salladı. Deprem Lübnan'da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır'da da hissedildi.

'BAZI BİNALAR YIKILDI'

Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti. Depremlerin ardından Hatay’da bazı hasarlı binaların yıkıldığı belirtiliyor.

AFAD’DAN UYARI

Depremlerden sonra AFAD’dan yapılan uyarıda “Hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin, riskli binaların çevresinde bulunmayın” denildi. Hatay Valisi Rahmi Doğan ise “Bazı ihbarlar aldık, değerlendiriyoruz. Taramalarımız sürüyor.” dedi.

"HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerin ardından yaptığı açıklamada “Hatay merkezli meydana gelen depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz.” uyarısında bulundu.

"ANA YOLLARI BOŞ BIRAKIN"

İletişim Başkanlığı da ana yolların boş bırakılması yönünde bir uyarıda bulundu.

AFAD'DAN 'DENİZ YÜKSELEBİLİR' UYARISI

AFAD’dan yapılan yeni açıklamada deniz seviyesinde 50 cm yükselme olabileceği belirtildi.

AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

 “Hatay'da meydana gelen depremler sonrasında ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm'e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir."

"ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonucu yıkılan binaların yıkıldığını ve enkaz altında kalanların olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından vatandaşlara seslenen Savaş, Değerli Hemşehrilerim, depremler devam ediyor. Sizlerin canı ve sağlığı her şeyden daha önemli. Lütfen risk alarak hasarlı binalara eşya taşıma gibi nedenlerle dahi girmeyelim ve hasarlı binaların yakınında bulunmayalım.dedi.

Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarda yıkımların olduğunu belirten Savaş, AFAD'ın deniz yükselmesi uyarısı ile ilgili " Şu ana kadar deniz yüksekliği ile iligli bir bilgi gelmedi" dedi. 

"BÜTÜN ELEKTRİKLER KESİLDİ"

Hatay Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, “Artçı sarsıntılar devam ediyor. Bütün elektrikler kesildi. Ağır hasarlı olan binaların bir kısmının yıkıldığını gördük. Bazı binalarda enkaz altında olan vatandaşlarımızın olduğu bilgisini aldık.” dedi.

6 CAN KAYBI, 562 YARALI

İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 kişinin yaralandığını açıkladı.

Editör: TE Bilisim