Güneş fırtınası ile ilgili olarak önemli bir açıklama geldi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir hafta içinde Güneş yüzeyinde ikinci bir kara leke tespit etti. Bu kara lekelerin oluşturduğu Güneş rüzgârlarının yarın Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Peki güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası neden olur? 

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Dünya'nın manyetik alanı, gezegenin kutuplarına doğru yönlendirerek güneş rüzgarının etkilerini azaltır ve insanlığı güneş rüzgarının olumsuz etkilerinden korur.

Güneş fırtınası

Ancak, Güneş'in doğal yaşam döngüsü nedeniyle, yaklaşık 80-100 yılda bir, bu rüzgarlar süper güneş fırtınalarına dönüşebilir. Yeni bir araştırmaya göre, bu tür bir şiddetli güneş fırtınası dünya genelinde internet kesintilerine neden olabilir.

Güneş fırtınası 3

Bu potansiyel güneş fırtınasının, Dünya'nın manyetik alanı üzerinde ciddi etkileri olabileceği düşünülmektedir. Güneş fırtınaları nedeniyle, Dünya'nın dış atmosferi ısınabilir ve bu durum uyduları etkileyebilir. Uyduların ısınması, GPS, cep telefonu ve uydu TV sinyallerinde parazitlenmelere yol açabilir.

Güneş fırtınası 5

Araştırmacılar, California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, uzun mesafeli fiber optik hatlar ve denizaltı kablolarının, güneş süper fırtınaları tarafından üretilen akımlara karşı savunmasız olduğunu tespit etti. Bu güneş fırtınalarından kaynaklanan akımın, uzun iletkenlere zarar verebileceği belirlendi.

Güneş fırtınası 1

Güneş fırtınasının neden olabileceği internet kesintilerinin yanı sıra, bu durumun siber güvenlik açıklarına da yol açabileceği vurgulanmaktadır. Bu tür bir olayın, günümüzde neredeyse her şeyin internet üzerinden gerçekleştiği bir dönemde, dünya genelinde büyük bir iletişim krizine ve milyarlarca dolarlık zarara neden olabileceği ifade edilmektedir.