GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR, NE ZAMAN OLDU?

Güneş patlaması, Güneş'ten ani bir enerji ve parçacık salınımıdır ve güneş döngüsünün bir parçası olarak kabul edilir. Bu patlamalar, güneş lekeleri ve manyetik alan çizgilerinin karmaşık etkileşimlerinden kaynaklanır.

Güneş Patlaması 2

10 Mayıs 2024 Cuma günü Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi. NASA ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından duyurulan bu olay, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların dünyanın manyetik alanıyla etkileşime geçmesi sonucu meydana gelen Kuzey Işıkları'nın Almanya ve Romanya gibi ülkelerde görünmesine neden oldu.

Güneş Patlaması 1

GÜNEŞ PATLAMASI ETKİLERİ NELER?

10 Mayıs 2024 tarihinde Güneş'te meydana gelen güçlü bir patlama sonrası NASA, patlamayla ilgili fotoğraflar yayınladı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyinde ciddi bir jeomanyetik fırtına belirledi ve bu durumun elektronik cihazlar ile elektrik şebekelerinde kesintilere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Jeomanyetik fırtınalar, Dünya'nın manyetik alanıyla Güneş rüzgarları arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkar ve GPS gibi teknolojik altyapıları etkileyebilir, hatta radyo frekansları ve uydu operasyonları gibi iletişim sistemlerini de aksatabilmektedir.

Kuzey Işıkları 3

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?

Kuzey Işıkları ya da kutup ışıkları, göz alıcı renkleriyle gökyüzünde gerçekleşen doğa olaylarından biridir. Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Bu olayda, manyetik fırtına sonucu oluşan yüklü parçacıkların atmosferle etkileşimiyle yüksek enlemlerde (Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde) ortaya çıkmaktadır. Ancak son güneş patlamasıyla birlikte Kuzey Işıkları, nadir olarak daha alçak enlemlerde, hatta Balkanlar'da da gözlemlenmektedir.

Kuzey Işıkları 4

Kuzey Işıkları Hangi Şehirde Görüldü?

Güneş'te meydana gelen büyük patlama sonrasında, Kuzey Işıkları'nın görüldüğü gözlemlendi. Bu olağanüstü olayı merak eden vatandaşlar, Kuzey Işıkları nerede görüldü? Türkiye'den Kuzey Işıkları görüldü mü? gibi soruların yanıtlarını araştırıyor.

Kuzey Işıkları 2

Güneş'te meydana gelen son patlamada Kuzey Işıkları, nadir olarak daha alçak enlemlerde, hatta Balkanlar'da görüldü. Kuzey Işıklarının etkisi Türkiye'den de görüntülendi. İstanbul’da çekilen bir görüntü sosyal medyada oldukça dikkat çekti. Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Trabzon'un Ortahisar ilçesinden de gözlemlendi. Oldukça farklı bir görüntü oluşturan Kuzey Işıkları, Avrupa'nın birçok bölgesinde de görüntülendi.

Editör: Nurseli Fırat