Güneş'in ekvator kısmında Koronal Delik olarak bilinen siyah bir boşluk oluştu. Geçici olan bu boşluk, Dünya'ya doğru hızlı solar rüzgarlar gönderiyor. Peki, Güneş'te delik mi açıldı? Güneş'te açılan kara delik nedir? İşte detaylar...

GÜNEŞTE KARA DELİK Mİ AÇILDI?

Güneş'in yüzeyinde oluşan olağanüstü büyüklükte bir karanlık delik, Koronal Delik olarak adlandırıldı. Bu dev delik, 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoruna yakın bir konumda belirdi ve sadece 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı. Bilim insanları, deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı.

Güneş

Koronal delikler, Güneş'teki manyetik değişikliklerle ani bir şekilde ortaya çıkar ve yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzaya fırlatılmasına neden olur. Bu durumda ortaya çıkan parçacıklar Güneş fırtınası olarak adlandırılır. Koronal delikler, çevre plazmadan daha soğuk ve daha düşük yoğunluğa sahip oldukları için koyu lekeler olarak görünürler ve sadece ultraviyole ışıkta gözlemlenebilirler.

Güneş 4

Uzmanlara göre, koronal deliklerden yayılan radyasyon akımları, lekelerden kaynaklanan plazma dalgalarından daha hızlı yayılır. Bu durum, Dünya'ya doğru yönlendirilen radyoaktif plazma parçacıklarının Güneş fırtınalarına neden olabileceği anlamına gelir. Şu anda Güneş, aktif bir evrede olduğu için bilim insanları patlamaların birkaç yıl içinde artarak zirve yapacağını düşünmektedir.

Güneş 3

Güneş, her 11 yılda bir tamamlanan bir döngüde bulunmaktadır ve NASA'ya göre, şu anda solar maksimum evresine doğru ilerlemektedir. Bilim insanları, 2025'te solar maksimum evresinin zirveye ulaşmasıyla Güneş lekelerinin sayısının 115'e çıkabileceğini öngörmüştü.

Güneş 1

Ancak verilere göre, Güneş bu döngüde beklenenden daha aktif bir şekilde davranmaktadır. Haziran ayında sadece 60'tan fazla leke üretmesi, 20 yılı aşkın bir süredir gözlemlenen en yüksek sayıdır. Bu durum, Güneş'in bu döngüsünün beklenenden daha aktif geçeceği beklentisini güçlendirmektedir.

Güneş 2