Son 6 yılın en büyük güneş patlaması, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 15 Aralık 2023 tarihinde görüntülendi. Güneş yüzeyinin kuzeybatı bölgesinde olduğu bildirilen patlama, gözlemevi yetkilileri tarafından yüksek seviyede ultraviyole ışık ve enerji patlaması olarak tespit edildi. 

İLETİŞİM AKSAKLIĞI YAŞANDI

Patlama sebebi ile büyük bir parlama meydana geldiği ve bu parlamanın yüksek frekansları etkilediğini belirten ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), açıklamasında pilotların da iletişim aksaklığı yaşadığını belirtti.

RADYO İLETİŞİMİ GEÇİCİ DEVRE DIŞI KALDI

Güneş patlamasının etkilerinin ülkenin tamamında hissedildiğini bildiren NOAA'ya ait Uzay Hava Tahmin Merkezinden (SWPC) Shawn Dahl, yaptığı açıklamada, patlamanın radyo iletişimini geçici devre dışı bıraktığını duyurdu. Shawn Dahl açıklamalarına, jeomanyetik kasırgaya sebep olabileceğini belirterek, bunun yüksek frekanslı radyo sinyallerini olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek devam etti..

KUZEY IŞIKLARI OLUŞUMUNU TETİKLEYEBİLECEK ETKİ

Dahl, patlamanın ve gelecek günlerde kuzey ışıkları oluşumunu tetikleyebilecek etkiye sahip bulunduğunu da ekledi. Güneş lekelerini gözlemleyen bilim insanları, Dünya'ya ulaşabilecek olası plazma patlamasına karşı bu bölgelerdeki faaliyetlerin 2025'te rekor seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.
 

Editör: Nurseli Fırat